Asuntomurrot lisääntyvät kesällä – huolehdi näin kodistasi!

Kesälomalle ei kannata lähteä liian löysin rantein. Asunnon turvallisuudesta kannattaa huolehtia eikä lomasta kannata kuuluttaa sosiaalisessa mediassa.

Murtovarkaat heräilevät kesälomien alkaessa. Kaikki keinot murtovarkauksien ennaltaehkäisyyn kannattaakin ottaa käyttöön.

– Asuntomurrot lisääntyvät kesäkuukausina, kun ihmiset ovat poissa kodeistaan kesämökeillä ja lomamatkoilla, G4S:n Kotiturvan asiantuntija Kari Tenhunen kertoo.

Poliisin tietoon tulee asuntomurtoja vuosittain noin 6 500 kappaletta. Murtoja tehdään pitkälti samassa suhteessa kuin suomalaiset asuvat kerrostaloihin, omakoti- ja rivitaloihin. Kesälomien jälkeen murrot vapaa-ajan asuntoihin yleistyvät. Finanssialan keskusliiton tietojen mukaan kotivakuutuksista maksettiin murtokorvauksia 19,3 miljoonaa euroa vuonna 2011.

– Murtovarkaita kiinnostaa kaikki nopeasti rahaksi muutettava tavara, kuten elektroniikka, korut, työkalut ja polkupyörät. Murtovarkaan suurin ongelma on kiinnijäämisen riski, joten parasta ennaltaehkäisyä on pitää asunto asutun näköisenä ja harkita selkeästi merkittyä elektronista murtosuojausta, Tenhunen toteaa.

Facebook paljastaa lomasi

– Hyvät suhteet naapureihin auttavat lomilla huolehtimaan talon pitämisestä asutun näköisenä. Yhdessä on helpompi huolehtia postilaatikon säännöllisestä tyhjentämisestä, ruohon leikkaamisesta ja pihakasvien kastelusta. Tuttujen naapurien pihalta voi myös käydä kysymässä, millä asialla tuntemattomat henkilöt liikkuvat, Tenhunen sanoo.

– Kansainvälisesti yleistyneen trendin mukaan murtovarkaat saattavat hakea myös Facebookista ja muualta sosiaalisesta mediasta vinkkejä sopivista tyhjillään olevista kohteista. Voi miettiä, kuinka paljon haluaa hehkuttaa lomaa ja pitkiä poissaoloja kotoa. On hyvä huolehtia Facebookin yksityisyysasetuksista ja miettiä, mitä tietoa haluaa jakaa tuntemattomille.

Varkaiden työtä vaikeuttavat myös kunnollinen lukitus ja murtohälyttimet.

Muista nämä suunnitellessasi kesälomaa

• Huolehdi postit pois laatikosta ja eteisen lattialta loman aikana

• Pidä piha siistinä ja nurmikko leikattuna

• Kytke vedet pois pääkytkimestä omakotitalossa

• Tarkista sähkölaitteet ja irrota johdot seinästä varmuuden vuoksi

• Muista, että myös varkaat voivat seurata sosiaalista mediaa – päivitä kuvat vasta matkan jälkeen

• Sovi naapurien kanssa, miten toimitaan, jos havaitaan epäilyttäviä henkilöitä

Missasitko edellisen Jokakoti.fi-jakson? Katso jakso Katsomosta!


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja