Asuntomarkkinat vihdoin nousussa: Nyt kannattaa ottaa asuntolaina?

Alkuvuoden asuntokauppa on ylittänyt ennusteet koko maassa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen uskoo asuntomarkkinoiden kääntyneen hitaasti, mutta varmasti, nousu-uralle vaikeiden vuosien jälkeen. Positiivista kasvusuuntaa indikoivia merkkejä on hänen mukaansa ilmassa useampia.

– Asuntomarkkinoilta on kaivattu jo pitkään positiivisia uutisia. Alkuvuonna kauppa on käynyt odotettua vilkkaammin, ja nyt näyttää siltä, että koko vuodesta on tulossa edellisiä parempi. Kuluttajien luottamusbarometri on yksi merkittävimmistä asuntokaupan vauhdittajista, ja sekin on nyt noussut viime syksystä selvästi, Toivanen toteaa.

Kuluttajien luottamuksen parantumisen lisäksi rakennusteollisuuden suhdanne-ennusteet ovat rohkaisevia. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen uudisasuntotuotanto ei laske tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna, vaan volyymit tulevat säilymään vuoden 2014 tasolla. Tämäkin kertoo siitä, että asuntomarkkinoilla pohja on nyt nähty ja kehityksen suunta on ylöspäin.

– Nyt jos koskaan kannattaa ihmisiä kannustaa asuntolainan ottoon ja lyhentämiseen, sanoo Toivanen.

Asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä tukee myös omistusasumisen poikkeuksellisen suuri suosio ja merkitys suomalaisille. 

– Hypon Asuminen 2014 -tutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista asuu omassa asunnossa ja jopa 90 prosenttia haluaisi asua. Vuokrien erittäin kova hintojen nousu ja ennusteiden mukaan poikkeuksellisen matalana vielä seuraavat viisi vuotta pysyvä korkotaso houkuttelevat ihmisiä toteuttamaan unelmaansa omasta kodista, uskoo Toivanen. 

Lähde: Sp-koti

Lue myös:

    Uusimmat