Asuntokauppa jatkunut hiljaisena – syksy piristi omakotitalojen myyntiä

Asuntokauppoja on tehty heinä-syyskuussa hieman vilkkaammin kevääseen verrattuna, mutta edelleen ollaan jäljessä viime vuodesta. Valopilkkuja kuitenkin löytyy, sillä monella paikkakunnalla on syyskuussa myyty omakotitaloja poikkeuksellisen paljon.

Heinä-syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 2,2 prosenttia enemmän kuin keväällä. Viime vuoteen verrattuna kauppojen määrä pysyi kuitenkin laskusuunnassa, sillä kauppoja tehtiin yhteensä noin 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

– Tilanne on pysynyt asuntomarkkinoilla melko tasaisena, mutta kaupan rytmi ei ole markkinoilla normaali. Siellä on tällä hetkellä useita toinen toistaan odottavien asuntokauppojen ketjuja. Kun oman asunnon myyntiä odotetaan, ei voida tehdä uuden asunnon kauppoja, SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka sanoo.

Paikoin asuntokauppojen vyyhti näyttää kuitenkin purkautuneen. Monella paikkakunnalla, kuten Vantaalla, Turussa, Oulussa ja Lahdessa myytiin syyskuussa poikkeuksellisen paljon omakotitaloja.

– Esimerkiksi Oulussa omakotitaloja myytiin lähes 60, joka on lähes 70 prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Vantaallakin kauppojen määrä lisääntyi lähes puolella, Parikka kertoo.

Lainaehdoissa höllentämisen merkkejä

Valopilkuista huolimatta asuntokauppojen määrä on jäänyt koko vuonna jälkeen viime vuodesta. Tammi-syyskuussa vanhoja kerros- rivi- ja omakotitaloja on myyty noin 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Parikan mukaan myös pankit ovat heränneet tilanteeseen.

– Pankkien tiukentuneet lainaehdot ovat jarruttaneen kauppaa, mutta nyt tilanne rahoituksen saamiseksi on kääntynyt hieman positiivisemmaksi.

Myyntiajat venyneet maltillisesti – hinnat eivät lähteneet laskuun

Epävarma taloudellinen tilanne saa ostajat harkitsemaan asuntokauppoja hieman pidempään. Hidastuneesta kaupankäynnistä huolimatta asuntojen myyntiajat ovat kuitenkin pysyneet maltillisina.

– Kerrostalohuoneistoja on tänä vuonna myyty vain kolme vuorokautta pidempään kuin viime vuonna. Rivi- ja omakotitaloissa myyntiajat ovat venyneet reilulla kymmenellä vuorokaudella, Parikka kertoo.

Myös asuntojen hinnat ovat pysyneet tasaisina. Tammi-syyskuussa vanhojen kerrostalohuoneistojen hinnat ovat nousseet 3,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Loppuvuodesta ei ole odotettavissa suurta muutosta asuntomarkkinoilla, mutta kauppoja tehtäneen tasaisesti.

– Koko vuodesta tulee pitkään aikaan maltillisin kauppavuosi asuntomarkkinoilla. Lasku tulee olemaan 14–15 prosentin luokkaa. Kauppa tulee kuitenkin vauhdittumaan, kun ihmisten luottamus omaan talouteen jälleen palaa, Parikka arvioi.


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja