Asuntojen hinnat laskivat toukokuussa etenkin pääkaupunkiseudulla – "Susisynkät tiedot"

Asuntohintojen lasku jatkui toukokuussa erityisesti pääkaupunkiseudulla, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat tippuivat pääkaupunkiseudulla 9,5 prosenttia vuoden takaisesta. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla.

Koko maassa hinnat pakittivat keskimäärin 7,4 prosenttia vuoden takaisesta.

– Susisynkät tiedot asuntomarkkinoilta. Asuntokaupan alho ei helpota ja hinnat laskivat yllättävän paljon toukokuussa, tviittaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hänen mukaansa käänne ei ole vielä käsillä.

– Toiveista huolimatta taitaa kestää koko vuosi ennen paluuta nousu-uralle. Ostajilla ja myyjillä iso näkemysero asuntojen oikeasta arvosta, Brotherus kirjoittaa.

Karuin kvartaali sitten 1990-luvun

Hypo-pankin ekonomistin Juho Keskisen mukaan huhti-kesäkuusta on tulossa näillä näkymin negatiivisin vuosineljännes pääkaupunkiseudun asuntohinnoille sitten vuoden 1995 lopun ja koko maalle sitten kevään 1993.

– Tiivistetysti voisi sanoa, että kasvukaupunkien hintoja painavat vielä runsas asuntotarjonta ja sijoittajien säikähdys, kun taas pienempien kaupunkien ja haja-asutusalueiden osalta asuntojen kysyntä on heikkoa asuntotyypistä riippumatta, Keskinen sanoo tiedotteessa.

Keskinen kuitenkin arvioi, että asuntokaupan tiedot kertovat varovaisesta optimismista. Hänen mukaansa ensimmäiset merkit asuntomarkkinoiden toipumisesta tai hintojen laskun pysähtymisestä on kenties jo nähty.

Edelliskuuhun verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 1,6 prosenttia. Toisaalta pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat pysyivät toukokuussa keskimäärin huhtikuun tasolla, ja esimerkiksi Turussa ja Tampereella hinnat nousivat hieman kuukauden takaisesta.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin toukokuussa 29 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aiemmin.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla kello 10.37.

Lue myös:

    Uusimmat