Asunto- ja kiinteistökauppa nousuun lähikuukausina – näin käy hinnoille

Asuntokauppa piristymässä 2:35
Asuntokauppa piristymässä. Haastattelussa LKV:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Erityisesti pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun välittäjät ennakoivat asunto- ja kiinteistökaupan vilkastumista, selviää Kiinteistömaailman barometrista.

Asunto- ja kiinteistökauppojen määrät lähtevät lähikuukausina nousuun merkittävässä osassa maata, arvioidaan Kiinteistömaailman barometrissa. 

Kaupan vilkastuessa hinnat eivät kuitenkaan nouse välittömästi, koska pienimpiä asuntoja on monin paikoin runsaasti tarjolla. Kaupan kiihtyessä myyntiajat kuitenkin lyhenevät.

– Vasta, kun reilu tarjonta ikään kuin sulaa markkinaan, lähtee hintakisa uudelleen käyntiin, sanoo toimitusjohtaja Mika Laurikainen Kiinteistömaailmasta tiedotteessa.

Uudehkoja perheasuntoja on kysyntään nähden sen sijaan niukimmin tarjolla. Lähes kolmannes välitysammattilaisista arvioikin, että heidän alueellaan tämän vuosituhannen omakotitalojen hinnat lähtevät nousuun jo kevään ja kesän aikana.

Kerrostalokaupassa eniten kaupan kasvuodotuksia on Laurikaisen mukaan isoimmissa asunnoissa.

Oulussa ja Rovaniemellä vahvimmat hinnannousuodotukset

Erityisesti pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun välittäjät ennakoivat kaupan vilkastumista.

– Vahvimmat odotukset hinnannousulle jo alkavalla kesäkaudella ovat Oulussa ja Rovaniemellä. Kysyntään nähden vähäinen tarjonta erityisesti perheasunnoista lisää hinnannousupaineita, Laurikainen sanoo.

Muissa kaupungeissa välitöntä hintojen nousua ennakoivia asuntokaupan ammattilaisia on varsin harvakseltaan.

Puolen vuoden välein julkaistavaan barometriin vastasi maaliskuun lopulla 346 asuntokaupan ammattilaista eri puolilta Suomea.

Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa? 10:35

Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa? Haastattelussa Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala ja Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juho Keskinen.

Lue myös:

    Uusimmat