Asunnottomien määrä on lisääntynyt pandemian aikana Los Angelesissa – koditon nainen synnytti ruokajonossa: "Sidoin napanuoran kengännauhalla, koska muuta ei ollut"

Los Angelesin kodittomien määrä on kasvanut merkittävästi pandemian aikana 2:02
Los Angelesin kodittomien määrä on kasvanut merkittävästi koronapandemian aikana.

Yhdysvalloissa Los Angelesissa kodittomien määrä on kasvanut huolestuttavasti koronapandemian aikana. Erityisen polttava tilanne on suositussa turistikohteessa Venice Beachillä, joka on muuttunut osittain kodittomien telttakyläksi. Paikalliset ja kodittomat toivovat päättäjiltä pikaista apua.

Jack Rivers on asunut ikonisella Venice Beachillä viime vuoden elokuusta lähtien. Pandemian aikana tulot loppuivat ja ilman tuloja asuntoon ei ole varaa.

– Joskus kaikki on todella hyvin ja joskus todella huonosti. Välillä olemme kaikki hätätilassa. Väkivaltaa, rikollisuutta ja tunne siitä, ettei ole rakastettu. Monia meistä pelottaa, Rivers kertoo MTV Uutisille samalla kun esittelee telttakotiaan.

"Koronan aikana jengit ottivat vallan"

Vapaaehtoisjärjestöt auttavat kadulla asuvia jakamalla ruokaa muutaman kerran viikossa.

En ole edes nälkäinen joka päivä. Tulin hakemaan ruokaa, koska se on ilmaista, taivasalla asuva Alex sanoo.

– Kodittomien määrä on ainakin kolminkertaistunut minun aikanani. Koronan aikana myös jengit ottivat vallan. On ollut paljon puukotuksia, ja hulluja asioita tapahtuu. Varohan kalustosi kanssa, pakettiautossa asuva Butch Say varoittaa. 

"Tilanne on karannut käsistä"

Los Angelesin kodittomien tilanne on ollut huolestuttava jo pitkään, mutta pandemian aikana esimerkiksi Venice Beachillä kodittomien määrä on moninkertaistunut. Osa paikallisista on hyvin turhautuneita, mutta kadulla monella ei ole muuta vaihtoehtoa.

– Pari viikkoa sitten koditon nainen alkoi synnyttää kesken aamupalatarjoilun. Vauva tuli nopeasti, toimin kätilönä ja sidoin napanuoran kengännauhalla, koska muuta ei ollut, Hopes For Homeless -järjestön vapaaehtoinen Pamela Connolly kertoo.

– Tilanne on karannut käsistä. Asuntoja ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi ja korona lisäsi merkittävästi asunnottomien määrää. Ihmiset eivät enää pystyneet maksamaan asuntolainojaan tai terveysongelmat veivät loputkin säästöt. Kodittomuus voi tapahtua kenelle tahansa, Connolly lisää.

Sekä paikallispäättäjiltä että liittovaltiolta toivotaan lisää apua. Ongelmana on se, että kaikki haluavat kodittomat pois kaduilta, mutta kukaan ei halua hätämajoituksia omaan naapurustoonsa.

"Toivoisin enemmän empatiaa"

Kitaraa ohikulkijoille soittava David Martin joutui kodittomaksi huumeongelmien vuoksi. Martin asuu teltassa rannan tuntumassa ja on ollut kuukausia selvänä.

– Toivoisin, että ihmisillä olisi enemmän empatiaa. He näyttäisivät välittävänsä eivätkä olisi niin peloissaan, Martin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat