Karu tulos: Hintojen nousu näkynyt rajusti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa

Loisteputkilamput myyntikieltoon – miten valaisimilla säästetään sähköä? 7:21
Katso myös: Loisteputkilamput myyntikieltoon – miten valaisimilla säästetään sähköä?

Ero halvimman ja kalleimman paikkakunnan välillä oli vertailussa noin 3 800 euroa.

Suomessa sähkölämmitteisten omakotitalojen vuotuiset asumiskustannukset ovat nousseet keskimäärin yli 1  600 euroa viime vuodesta, Omakotiliitto kertoo.

Tieto perustuu liiton teettämään vertailuun, jossa käytettiin tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa.

Asumisen kallistumisen syynä on erityisesti sähkön hinnan nousu. Sähkö on keskimäärin lähes puolet kalliimpaa kuin vuosi sitten, Omakotiliiton tiedotteessa kerrotaan. Myös jätemaksut, kiinteistöverot ja vesimaksut ovat nousseet muutamia prosentteja viime vuodesta.

Hinnoissa on kuitenkin aluekohtaisia eroja. Eniten asumiskustannukset ovat nousseet Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella, jossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuminen on lähes 3  700 euroa kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Vertailun kalleimmat kokonaiskustannukset olivat puolestaan Keski-Suomessa Laukaassa, jossa asumismenoihin kuluu vuodessa liki 8  500 euroa.

Vertailun halvimmat asumismenot olivat puolestaan Lapissa Kittilässä. Kunnassa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuminen maksaa vuodessa noin 4  700 euroa.

Asumiskustannusten ero halvimman ja kalleimman paikkakunnan välillä oli siis noin 3 800 euroa.

Kallein sähkönsiirto Kuhmossa

Omakotiliiton mukaan erilaisissa kunnallisissa asumiseen liittyvissä maksuissa on paikoin isojakin eroja.

Esimerkiksi sähkön siirtomaksu oli vertailun tyyppitalossa kallein Kainuussa Kuhmossa, jossa sähkönsiirto maksoi yli 1 300 euroa vuodessa.

Halvin hinta oli puolestaan Turussa, jossa sähkönsiirto vertailun tyyppitalolle maksoi 400 euroa vuodessa.

Kalleimmat vesimaksut, yli 1  600 euroa vuodessa, olivat puolestaan Etelä-Karjalassa Parikkalassa. Pienin vesimaksu taas oli Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä, noin 550 euroa vuodessa.

Myös jätemaksuissa alueelliset erot olivat suuria. Selvityksessä jätehuolto maksoi eniten, lähes 400 euroa, Päijät-Hämeen Asikkalassa ja Heinolassa.

Pienimmät jätehuollon maksut olivat sen sijaan Pirkanmaalla Tampereella, Kangasalla, Pirkkalassa, Nokialla ja Lempäälässä. Näissä jokaisessa jätemaksu oli selvityksen perusteella noin 130 euroa vuodessa.

Vertailussa oli mukana sata kuntaa, jotka kattavat yli neljä viidesosaa Suomen asukasluvusta. Selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto.

Lue myös:

    Uusimmat