AstraZenecan lupaavalta vaikuttanut rokote on aiheuttanut hämmennystä – 90 prosentin teho saatiin nuoremmalta testiryhmältä, joille annettiin vain puolikas annos rokotetta

Koronarokotetta odotetaan, mutta sen tehoa myös epäillään 1:32
Koronarokotetta odotetaan, mutta sen tehoa myös epäillään - kysyimme ihmisiltä, mitä mieltä he ovat

Lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotetta on kehitetty Oxfordin yliopiston kanssa. 

Tutkimuksissa rokote osoittautui 90-prosenttisen tehokkaaksi, kun sitä annettiin vain puolikas annos. Uutistoimisto Bloombergin mukaan tulokset saatiin osallistujilta, joiden ikä oli rajattu 55 vuoteen, kertoo operaatio Warp Speedin edustaja Moncef Slaoui. 

Lupaava 90 prosentin tulos saatiin siis nuorelta ryhmältä. 

AstraZenecan raportti on herättänyt kysymyksiä tutkijoiden keskuudessa. Miten pienempi määrä rokotetta voi olla tehokkaampi, kuin isompi annos samaa rokotetta?

Suurin osa tutkimukseen osallistujista sai placebo-rokotteen, tai oli ryhmässä, jossa osallistujille annettiin kaksi annosta rokotetta. Kaksi annosta osoittautui vain 62-prosenttisen tehokkaaksi. Slaouisin mukaan tässä ryhmässä oli mukana myös vanhempia kuin 55-vuotiaita ihmisiä. 

– En usko, että FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) katsoo hyvällä mitään tutkimusta, jossa lääkkeen annostusta, ikäjoukkoa tai jotain muuta muuttuvaa tekijää muutetaan kesken kokeen, tahattomasti tai tahallaan, kertoo SVB Leerinkin analyytikko Geoffrey Pores. Hän arvioi jo maanantaina, että FDA ei tule hyväksymään rokotetta. 

AstraZeneca julkaisi raporttinsa maanantaina, mutta ei tuolloin määritellyt kahden testiryhmän ikäjakaumaa. Puolikasta annosta käytettiin joillakin ihmisillä myös virheen takia. Slaouin mukaan joihinkin injektiopulloihin laitettiin rokotetta virheellinen määrä.

– Tässä on monia muuttuvia tekijöitä, joiden rooli meidän täytyy selvittää, jotta ymmärrämme, mikä vaikutti tehokkuuseroihin rokotteessa, Slaoui kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat