Astra Zenecan keskeytys aiheutti kymmenille hukkareissun Oulussa – omaishoitaja Hannele ihmettelee viestintää: "Moniko yli 85-vuotias osaa käyttää nettiä?"

Kymmenet ihmiset saapuivat turhaan koronarokotuspisteelle Oulussa maanantaina, koska tieto Astra Zenecan rokotustauosta ei tavoittanut kaikkia. Yksi heistä oli omaishoitaja Hannele ja hänen miehensä, jotka saapuivat paikalle invataksilla. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti viime perjantaina keskeyttävänsä Astra Zenecan –rokotteen käytön 29. maaliskuuta asti. Taustalla on ilmoitus kahdesta aivolaskimotukoksesta, jotka ovat ilmenneet muutama päivä Astra Zenecan rokotteen jälkeen.

Euroopan lääkevirasto EMA on ilmoittanut Astra Zenecan hyötyjen olevan haittoja suuremmat. Suoraa yhteyttä veritulppien ja rokotteen välillä ei ole pystytty vielä varmistamaan.

Asiasta tiedotettiin perjantai-iltapäivänä. Monessa kaupungissa menivät luonnollisestikinsuunnitelmat uusiksi.

"Haastava ajakohta"

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kommentoi MTV Uutisille ilmoituksen ajankohdan, perjantai iltapäivän, olleen haastava.

– Seuraavan viikon suunnitelmat menivät aivan uusiksi. Siinä tuli tiedotushaaste, miten saamme kaikki asiakkaat tietoiseksi tästä muutoksesta.

Maanantaina rokotettavaksi tulijoita oli Oulussa arviolta liki 700.

Yksi heistä oli omaishoitajana toimiva Hannele, joka oli saapunut rokotuspaikalle maanantaina miehensä kanssa invataksin kuljettamana.

Hannele kertookin olevansa pettynyt kaupungin viestintään ja rokotuksen ajanvaraussysteemiin.

– Kun rokoteaikoja jaettiin, odotin ensimmäisenä päivänä puhelimessa puolitoista tuntia. Kun luovutin ja palasin ajanvarauksen verkkosivuille, siellä ilmoitettiin ajanvarauksen sulkeutuneen, omaishoitaja jatkaa.

Tieto rokotusten peruuttamisesta ei ollut tavoittanut pariskuntaa lainkaan.

– Moniko yli 85-vuotias osaa käyttää nettiä? Ei se tavoita ikäihmisiä.

Kaikkia ei pystytty tavoittamaan

Terveysjohtaja Mäkitalo vahvistaa MTV Uutisille, että maanantaina paikalle oli saapunut turhaan muutamia kymmeniä henkilöitä. Hän harmittelee, ettei tieto peruutuksista tavoittanut kaikkia.

– Kartoitimme perjantaina, pystymmekö tavoittamaan kaikki henkilöt, kunnes tajusimme sen olevan mahdotonta. Päätimme panostaa perustiedotukseen.

Osa maanantaina saapuneista oli tietoisia Astra Zenecan keskeyttämisestä. He olivat Mäkitalon tietojen mukaan silti saapuneet paikalle, jos jaossa olisi ollut toinen rokote.

– Muita rokotteita meillä ei sillä hetkellä ollut. Ikävä tietenkin sitten heille, jotka olivat saapuneet pitkienkin matkojen takaa aivan turhaan.

Kaikille, joiden rokotukset peruttiin, on jaettu uudet rokoteajat pääsiäisen jälkeiselle viikolle. Myös Hannele on saanut miehensä kanssa uuden ajan.

Lue myös:

    Uusimmat