Asiantuntijat varoittavat fluorittoman hammastahnan käytöstä – ei ehkäise reikiintymistä

Asiantuntijat varoittavat, että fluorittomat hammastahnat ja suuvedet eivät estä hampaiden reikiintymistä.

Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.

Fluorin on tiedetty jo pitkään suojelevan hampaiden reikiintymistä vastaan, ja myös Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee fluorihammastahnan käyttöä. Osa ihmisistä käyttää kuitenkin fluorin haittojen pelossa ja luonnollisuuden nimissä esimerkiksi luontaistuotekauppojen myymiä fluorittomia tahnoja. 

Toisin kuin ehkä väitetään, fluorittomista hammastahnoista ei ole hyötyä karieksen ehkäisyssä.

– On tärkeää kumota ajatus, että hampaiden harjaaminen itsessään estäisi reikiintymistä. Siihen tarvitaan myös fluoria, Birminghamin yliopiston hammaslääketieteen professori Damien Walmsley on todennut.

Walmsleyn näkemystä tukee hammaslääketieteen julkaisu Gerodontology, jossa julkaistussa artikkelissa käytiin hiljattain läpi hampaiden reikiintymistä koskevaa tieteellistä kirjallisuutta. Johtopäätöksenä oli, että ilman fluoria suuhygieniasta huolehtimisella ei ole mitään vaikutusta karieksen ilmaantumiseen.

Hammaslääkäri, professori Richard Niederman New Yorkin yliopistosta on kuvaillut hammasharjaa oikeastaan pelkäksi "jakelukanavaksi", jonka fuktiona on toimittaa fluori hampaiden pintaan.

Toisaalta joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että myös pelkästä mekaanisesta harjaamisesta ilman fluoria olisi hyötyä esimerkiksi kiinni jääneiden ruoantähteiden poistamisessa ja ienten turvotuksen vähentämisessä. Lisäksi harjaus hyödyttää suukirurgian jälkeisessä toipumisessa.

On mahdollista, että vaikutuksia karieksenkin ehkäisyyn on, mutta ne ovat niin pieniä, ettei niitä ole tutkimuksen keinoin havaittu.

Voiko fluorista olla haittaa?

Fluoria voi saada liikaa, joten suosituksia tahnojen fluoripitoisuuksista on syytä noudattaa. Lisäksi on syytä huomioida, käyttääkö tahnan lisäksi muitakin fluorivalmisteita. Yleisimmin liiallisen fluorin saannin seurauksena kehittyy fluoroosi, joka näkyy vaaleina läikkinä hampaissa. Se tekee hammaskiilteestä hauraan ja altistaa kariekselle. 

Useiden vuosien liiallisesta fluorin saannista voi seurata myös fluorimyrkytystila, joka voi aiheuttaa pahoinvointia ja hermosto-oireita. Vaarallista on myös liian suuri kerta-annos – esimerkiksi tuubillisen aikuisen hammastahnaa syönyt leikki-ikäinen lapsi tarvitsisi kiireellistä sairaalahoitoa

Lähde: NBC News, Terveyskirjasto, Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat