Asiantuntijat: Uudenmaan eristämiselle ei enää ehkä löydy yksiselitteistä perustetta

Poliisi vähentää valvontaa Uudenmaan rajalla juuri ennen pääsiäistä – kysymme nyt, miksi 6:27
MTV Uutiset aiemmin: Poliisi vähensi valvontaa Uudenmaan rajalla pääsiäisen alla.

Uudenmaan eristämisen jatkamiselle ei välttämättä löydy yksiselitteistä syytä, joka lain mukaan tarvittaisiin niin järeälle ihmisten vapauksien rajoittamiselle. Tämä käy STT:n tietojen mukaan ilmi asiantuntijaselvityksestä, joka on pohjana hallituksen päätöksenteossa.

Hallitus arvioi jo tänään, jatkaako se sunnuntaina päättyvää Uudenmaan liikkumisrajoitusta. Ei ole vielä varmaa, tehdäänkö tänään päätöksiä.

Selvityksessä tuodaan tiettävästi esiin, että Uudenmaan liikkumisrajoitus on auttanut hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Valmiuslaki kuitenkin edellyttää, että rajoituksen on oltava välttämätön, mitä Uudenmaan sulkeminen ei ehkä enää ole. Näin hallitus ei voisi esittää liikkumisrajoituksen jatkoa.

Uusimaa on yhä Suomen pahinta epidemia-aluetta, mutta keskittymiä löytyy muualtakin. Ilmaantuvuus on selvästi muuta Suomea korkeampi myös länsirajan Länsi-Pohjassa, käy ilmi THL:n koronakartasta. Kartalta erottuvat vakavampina myös Lappi ja Kainuu.

Asiantuntijaselvityksessä nostetaan esiin tiettävästi myös se, että epidemian leviämisen hidastamiseen on olemassa muita mahdollisia toimia ja kiristyksiä. STT ei vielä illansuussa ollut nähnyt koko selvitystä.

Tiistaina myös ainakin Yle kertoi, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että 28. maaliskuuta käyttöön otettu liikkumisrajoitus todennäköisesti päättyy 19. huhtikuuta eli sitä ei jatkettaisi. Hän toisti tämän viikonloppuna Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat