Asiantuntijat uskovat Trumpin uudelleenvalintaan presidentinvaaleissa, mutta ensi vuoden kisasta tulee tiukka – “Trumpin suosio pelottaa republikaaneja"

2:05
Videolla toimittaja Mari Karppisen raportti Yhdysvalloista.

Yhdysvalloissa kamppailu ensi vuoden presidentinvaaleihin kiihtyy. Asiantuntijat uskovat, että presidentti Donald Trumpilla on mahdollisuudet jatkokaudelle, mutta kisasta on tulossa tiukka.

Demokraattihaastajia on ilmoittautunut kisaan lähes 20 ja entinen varapresidentti Joe Bidenin vahvisti kampanjansa tänään.

Vaikka erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportti antoi synkän kuvan Trumpin Valkoisesta talosta, presidentin ote omistaan kovenee.

– Trump ei ole onnistunut pelkästään pitämään suosionsa kannattajien keskuudessa, hänen suosionsa pelottaa republikaaneja, sanoo professori David Birdsell Baruchin yliopistosta New Yorkista.

Trump kampanjoi muun muassa Yhdysvaltain vahvalla taloudella, verouudistuksella ja korkeimman oikeuden tuomarinimityksillä. Presidentin maahanmuuttovastainen linja saa kannatusta omilta.

– On hyvin todennäköistä, että Trump valitaan toiselle kaudelle. Jos demokraatit pysyvät jakaantuneina, eikä kansa usko tasavertaisuuteen, Birdsell arvioi.

Trumpin käytös demokraattien tärkein lyömäase

Trumpin etuna ovat uskollisten kannattajien lisäksi presidenttikauden alusta asti kerätyt kampanjointirahat. Republikaaneista ei uskota löytyvän kunnon haastajaa, joten Trump voi keskittyä hyökkäyksiin demokraatteja vastaan. Demokraatteja onkin ilmoittautunut kisaan pitkä lista. Entinen varapresidentti Joe Bidenliittyi kisaan tänään.

– Demokraattien hyvä lyömäase on nostaa esiin Trumpin halveksiva käytös ihmisenä ja Yhdysvaltain presidenttinä, arvioi professori Robert Y. Shapiro Columbian yliopistosta New Yorkista.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan valitsijamiehillä, ja tiettyjen osavaltioiden äänet painavat enemmän kuin toiset. Demokraattien viime vaalien ehdokas Hillary Clinton sai koko maan laajuisesti noin kolme miljoonaa ääntä enemmän kun Trump, mutta kolme osavaltiota ratkaisi vaalit Trumpin eduksi.

– Trump voitti 2016 vaalit Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian osavaltioiden vajaalla 80 000 äänellä. Demokraattien ns. sininen muuri kääntyi hänelle. Kisasta on tulossa tiukka. Jos demokraatit pärjäävät yhtä hyvin kuin viime vuoden välivaaleissa, he voittavat presidentinvaalit helposti, Shapiro arvioi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.