Kirjeenvaihtajan kommentti: Donald Trump ilmoitti pyrkivänsä jälleen presidentiksi - Aikaiselle ilmoitukselle on ainakin neljä strategista syytä

0:51
Lähteekö Trump presidenttikisaan? Näissä tunnelmissa uutista odotetaan Yhdysvalloissa

Viime yönä Suomen aikaan Trump teki sen, mitä Trumpin tukijat ovat toivoneet demokraattipresidentti Joe Bidenin virkaanastujaisista lähtien: Trump pyrkii kolmannen kerran presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain kongressivaalit olivat republikaanipuolueelle pettymys ja puolueessa moni syyttää siitä Trumpia. Trump kampanjoi välivaalien alla näkyvästi lukuisien ehdokkaiden puolesta eri puolella maata, mutta moni ehdokas alisuoriutui vaaleissa silti, ja osan mielestä juuri siksi.

Esimerkiksi Trumpin tukemat senaattoriehdokkaat Pennsylvanian Mehmet Oz ja New Hampshiren Don Bolduc hävisivät ja se riitti antamaan demokraateille senaatin kontrollin. Myös Georgian senaattiehdokas, Trumpin tukema, Herchel Walker on vaikeuksissa uusintavaaleissa.

– Tämän olisi pitänyt olla jättimäinen punainen aalto. Nämä ovat kolmannet vaalit peräkkäin, mitkä Donald Trump hävisi meille…olen väsynyt häviämään, sanoi Marylandin republikaanikuvernööri Larry Hogan uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Hogan viittaa häviöillä viime viikon vaalien lisäksi vuoden 2018 kongressivaaleihin ja vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Myös Pennsylvanian republikaaniedustaja Pat Toomey uskaltautui kritiikkiin Fox Newsin haastattelussa.

– Ääriehdokkaat, jotka puhuivat vain entisestä presidentistä ja väittelivät edellistä vaalitulosta vastaan, hävisivät kunnolla, Toomey sanoi.

Myös konservatiivinen Wall Street Journalin pääkirjoitustoimitus on kehottanut republikaaneja valitsemaan jonkun toisen ehdokkaan kuin Trumpin.

Politico-lehden tiistaina julkaistun kannatuskyselyn mukaan Trump on kuitenkin yhä republikaanipuolueen suosikki puolueen presidenttiehdokkaaksi. Suosion lisäksi Trumpilla oli muitakin syitä ilmoittaa presidentinvaalien ehdokkuutensa mahdollisimman pian.

Ensinnäkin aikaisella ilmoituksella Trump, 76, toivoo säikäyttävänsä mahdollisen vahvan haastajan, Floridan uudelleenvalitun kuvernöörin Ron DeSantisin, 44. DeSantis on puoleen toiseksi suosituin ehdokas ja hänen suosionsa on vahvassa nousussa. Trump voi nyt ehdokkaana käynnistää myös massiivisen rahankeruukampanjan. Toinen syy on, että ilmoituksellaan Trump yrittää pitää rautaista otettaan republikaanipuolueesta. Soraäänet Trumpia vastaan ovat lisäntyneet, mutta vain harva uskaltaa julkisesti arvostella Trumpia.

Kolmas syy voi olla se, että Trump on erilaisten tutkintojen kohteena. Esimerkiksi Trumpin toimintaa tutkitaan hänen Valkoisesta talosta mukaansa ottamien salaisien asiakirjojen vuoksi ja kongressilla on oma tutkinta liittyen Trumpin rooliin kongressihyökkäyksessä. Asettumalla ehdokkaaksi Trump näyttäytyy istuvan presidentin Bidenin haastajana, sillä Biden on sanonut haluavansa jatkokaudelle. Bidenin oikeusministeriön tutkimus salaisista asiakirjoista voi näyttäytyä poliittiselta, kun se keskittyy poliittiseen haastajaan. Oikeusministeriö harkitseekin ns. ulkopuolisen erikoissyyttäjän nimittämistä.

Neljäs syy on se, että ilmoituksen jälkeen Trump saa käännettyä jälleen mediahuomion itseensä. Trump onnistui presidenttikaudellaan syventämään kahtiajakoa kauppaamalla ajatusmallia, että olet joko Trumpin puolella tai häntä vastaan. Mikäli tämä on Trumpista kiinni, se tulee olemaan nyt ilmapiiri tästä eteenpäin seuraaviin presidentinvaaleihin asti.

Siksi suurin osa puolueen johdosta pitääkin mölyt mahassaan, sillä he tietävät, että Trumpilla on suuri ja uskollinen tukijakunta. Nyt republikaanijohto yrittääkin selvittää kuinka suuri.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja