Mainos

Asiantuntijat: On yhdentekevää, olivatko Pohjois-Korean ohjukset aitoja – uhka on silti olemassa

Pohjois-Korea esitteli ohjusarsenaaliaan viime lauantaina järjestetyssä valtavassa sotilasparaatissa.

Joidenkin arvioiden mukaan osa tilaisuudessa esitellyistä, mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia muistuttaneista aseista saattoi olla pelkkiä kuoria. Muun muassa britannialainen Daily Mail -lehti uutisoi alun perin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n uutiskuvassa esiintyneistä ohjuksista, joista yhden kärki näytti vääntyneen.

Australialaisen ABC-uutiskanavan haastatteleman asiantuntijan mukaan väittely ohjusten aitoudesta on turhaa.

Lowy Institute for International Policy -ajatushautomon kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija Euan Graham katsoo, että laajaa mediahuomiota saanut sotilasparaati oli Pohjois-Korean kannalta menestys siitä huolimatta, että julkisuudessa on väitelty ohjusten aitoudesta. 

– Tyhjien ohjusten esittely olisi Pohjois-Korean kannalta hyvin harkittua. Eivät he saavuta mitään laittamalla ohjuskuoriin räjähteitä. Etenkään, mikäli he ovat huolissaan mahdollisista ilmaiskuista (paraatiin), hän kommentoi ABC-uutiskanavalle.

– Kyse voi olla pelkästä bluffista tai voi olla, että ohjuksia säilytetään muualla. Ajatuksena on kuitenkin luoda epäilyksiä ja epävarmuutta, mikä joudutaan ottamaan huomioon joka tapauksessa.

Myös australialaisen RMIT-yliopiston turvallisuuden ja kansainvälisen diplomatian asiantuntija Joseph Siracusa arvioi ABC:n haastattelussa, että ohjusten todellinen toimintakyky on toissijaista.

Hänen mukaansa asiantuntijat pystyivät tunnistamaan paraatista todellisia asejärjestelmiä, mikä osoittaa, että Pohjois-Korealla voi olla kyky mittaviin sotatoimiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.