Asiantuntijat eivät lämpene eturauhassyöpäseulonnoille – "Tämä ei ole tasa-arvokysymys"

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet

Lakialoite miesten eturauhasyöpäseulonnoista sai eduskunnassa äskettäin suorastaan riemastuneen vastaanoton, mutta asiantuntijat eivät innostu ajatuksesta, että nykyisin käytössä olevilla seulontamenetelmillä alettaisiin tehdä laajoja seulontoja.

Kansanedustaja Sari Tanus (kd.) esitteli puolitoista viikkoa sitten eduskunnalle lakialoitteensa eturauhassyöpäseulontojen lisäämisestä Suomen kansalliseen seulontaohjelmaan.

Lakialoite sai lähetekeskustelussa osakseen vuolasta kiitosta yli puoluerajojen, mikä ei tullut yllätyksenä, sillä peräti 141 kansanedustajaa oli allekirjoittanut lakialoitteen. Aloite lähetettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila ja Helsingin yliopiston urologian professori Kari Tikkinen eivät jaa kansanedustajien innostusta eturauhassyöpäseulontojen lisäämisestä seulontaohjelmaan.

Mutkia matkaan luo eturauhassyövän poikkeuksellinen ominaisluonne. Huomattava osa eturauhassyöpätapauksista on niin sanotusti kilttejä tapauksia, jotka eivät aiheuta haittaa kyseisen henkilön terveydelle.

Ongelmana on se, että nykyisillä tutkimuskeinoilla ei voida etukäteen määritellä, mitkä tapauksista ovat vaarattomia ja mitkä vaarallisia.

Malila ja Tikkinen ovatkin huolissaan turhista leikkauksista ja sädehoidoista, jotka aiheuttavat potilaille elämänlaatua pahasti heikentäviä vaivoja, kuten virtsan ja ulosteen karkailua ja erektio-ongelmia.

– Tässä on vaarana se, että hoidetaan turhan rankasti sellaisia henkilöitä, joilla on syöpä, jota ei tarvitsisi hoitaa, Malila sanoo.

Tikkisen mukaan nykyisillä PSA-menetelmillä voidaan estää yhden miehen eturauhassyöpäkuolema tuhatta seulontaan osallistunutta kohden, mikä on liian alhainen luku aiheutettuun haittaan nähden.

– Uusien seulontojen käyttöönoton täytyy perustua tieteelliseen näyttöön siitä, että seulonnoista on ihmisille enemmän hyötyä kuin haittaa, Tikkinen painottaa.

"Tasa-arvo ei oikea perustelu"

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa ja siihen kuolee joka vuosi yli 900 miestä.

Tanus perusteli lakialoitettaan kuolinlukujen ohella myös tasa-arvolla. Koska naisilla on jo vuosikymmenten ajan ollut rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulonta, on miestenkin korkea aika saada oma syöpäseulonta, Tanus argumentoi.

Malila ja Tikkinen tyrmäävät tasa-arvon perusteluna eturauhassyöpäseulontojen aloittamiselle.

– On hyvä että miestenkin terveyttä yritetään edistää, mutta tämä ei ole tasa-arvokysymys. Tässä menevät nyt puurot ja vellit sekaisin, Tikkinen sanoo.

– Tasa-arvo ei ole oikea perustelu syöpäseulontojen tekemiselle. Sen sijaan oikea perustelu on se, että tiedetään, että seulonnasta on enemmän hyötyä kuin haittaa, Malila painottaa.

Sairaushistoriaa tarkasteltava

Kattavien väestöpohjaisten eturauhassyöpäseulontojen sijaan Tikkinen kannattaa lääkärin ja potilaan jaettua päätöksentekoa, jossa seulonnasta päätetään potilaan arvojen ja valintojen mukaisesti.

– Miehet ovat erilaisia. Seulonnasta kiinnostuneita ovat usein ne, joille on tärkeää pienikin syöpäriskin väheneminen. Vähemmän kiinnostuneita ovat ne, jotka haluavat välttää koepaloista ja syöpähoidoista johtuvia ongelmia. Esimerkiksi erektio-ongelmat ovat toisille miehille vakavampi asia kuin toisille, Tikkinen sanoo.

Tikkisen mukaan seulonnoista päätettäessä on hyvä tarkastella myös potilaan suvun sairaushistoriaa. Sellaisten miesten, joiden suvussa on esiintynyt runsaasti eturauhassyöpää, kannattaa hakeutua muita herkemmin seulontoihin.

Tikkisen mukaan olennaista on, että miehille kerrotaan avoimesti nykymuotoisen seulonnan hyödyistä ja haitoista.

– Missään nimessä en ole PSA-testausta vastaan, mutta miesten on tiedettävä mihin he ovat ryhtymässä.

Lue myös:

    Uusimmat