Asiantuntijan vinkit: Näin saat rahaa säästöön elämästäsi nauttien!

Rahaa on hyvä olla säästössä pahan päivän varalle, mutta tiukka talouskuri käy pidemmän päälle tylsäksi. Asiantuntija neuvoo, miten saat taloutesi tasapainoon ja voit silti pitää hauskaa.

Talousneuvoja Mikko Sjögren vinkkaa, että rahat kannattaisi jaotella. Kiinteisiin kuluihin, kuten vuokraan, laskuihin, vaatteisiin ja ruoanlaittoon menee noin 70 prosenttia palkasta. Loput 30 prosenttia voisi jakaa siten, että kymmenen prosenttia menee säästöön, kymmenen sijoituksiin ja kymmenen hauskanpitoon ja muuhun kulutukseen.

– Monessa kirjassa painotetaan sitä, että kaikki viihde ja kulutus pitää lopettaa ja jäljellejäävä raha laitetaan sivuun ja sijoitetaan. Tällöin säästämisestä tulee todella epämiellyttävää. Jos verrataan perinteiseen porkkana-vissy-dieettiin, kaksi porkkanaa ja litra vissyä laihduttaa varmasti, mutta ei se oikein koko elämän mittaiseksi ruokavalioksi sovi. Sama asia pätee taloudenhoidossa. Matkan täytyy pysyä miellyttävänä ja mielenkiintoisena, jotta sitä viitsii jatkaa. Oman talouden hallinta on koko elämän mittainen projekti.

Tasapainoinen talous tuo mielenrauhaa

Sjögren ei usko, että kaikista pitäisi tulla miljonäärejä.

– Pointti on siinä, että oma talous olisi tasapainossa siten, että yöllä saa nukuttua hyvin ja valveilla on kohtuullisen mukavaa. Tällöin öitä ei tarvitse valvoa sähkölaskun kanssa, ja kun rahaa käyttää, sen voi käyttää hyvillä mielin.

Jos kolmekymppisenä alkaa säästää 300 euroa kuussa, on eläkeläisenä kasassa melkoinen summa.

– Jos summa laitetaan sivuun kymmenen prosentin vuosituotolla, 65-vuotiaana on kasassa miljoonan potti. Jos ihmiset hoksaisivat tämän jo kaksikymppisinä, 100 euroa kuukaudessa riittäisi. Kun sama esimerkki oli lehtijutussa, lukijat kritisoivat, että mistä ihmeestä tavallisella suomalaisella on 300 euroa ylimääräistä. Voisitko laittaa vaikka satasen? Tarvitseeko suomalainen eläkeläinen välttämättä juuri miljoona euroa?

Hyvässä taloudenhoidossa painotetaan usein arjen valintoja ja pieniä askelia. Sjögren kuitenkin ehdottaa, että asiaa voisi katsoa uudesta vinkkelistä.

– Itseään ei voi säästää ulos talousongelmista. Tuloilla on ratkaiseva merkitys ja sillä, että ne ovat menoja isommat.

Sjögren neuvoo, miten saat rahaa säästöön

1. Laita kolikot kulhoon tai säästöpossuun, kun tulet kotiin. Näin saat helposti pikkusummia säästöön.

2. Perehdy omaan talouteesi. Rahaa ei jää säästöön, jos asioiden tekemisjärjestys on väärä. Moni ajattelee käyttävänsä ensin rahaa ja sijoittavansa, jos jotain jää säästöön – ja yleensä ei jää. Kun tili tulee, siitä tulisi ensin laittaa rahaa sivuun ja jäljelle jäävät rahat voi sitten käyttää, kuten haluaa.

3. Kun palkasta laittaa joka kuukausi kymmenen prosenttia säästöön, on vararahasto pian kasassa. Kun se on kasassa, saman kymmenen prosenttia voi ryhtyä säästämään autoon tai matkaan.

4. Hanki eri tarkoituksiin erilliset pankkitilit. Tämä on hyväksi havaittu keino 70-10-10-10-mallissa. Nykyinen tili käy kiinteille kuluille. Sijoitukseen ja säästämiseen tarvitset omat tilinsä. Älä hanki näihin pankkikorttia, vaan hallinnoi niitä nettitunnuksilla. Neljännen tilin tarvitset kuluttamiseen. Sitä varten voit hankkia pankkikortin, jota voit vinguttaa niin kauan kuin saldoa riittää. Jos sinulla on säännölliset tulot, voit tehdä siirrot automaattisesti joka kuukausi.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat