Mainos

Asiantuntijan mukaan tänään marssitaan elinkelpoisen tulevaisuuden puolesta: "Meidän pitäisi puolittaa päästömme 15 vuodessa tai tuho uhkaa"

35:00

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun muistuttaa MTV Uutisten haastattelussa, että marssilla vaaditaan ennen kaikkea parempia poliittisia päätöksiä. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa MTV Uutisten live-lähetystä ilmastomarssilta. 

– Tänään marssitaan elinkelpoisen tulevaisuuden puolesta. Ilmasto lämpenee nopeasti, ja IPCC on varoittanut, että meidän pitäisi puolittaa päästömme 15 vuodessa tai tuho uhkaa, Otto Bruun peilaa haastattelussa hallitusten välisten ilmastopaneelin raporttia. 

IPCC:n lokakuun alkupuolella julkaistussa raportissa linjataan esimerkiksi, että maailman hiilidioksidipäästöt pitäisi painaa nollaan vuoteen 2050 mennessä. 

Muuten Pariisin ilmastosopimuksessa sovittu tavoite, että ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteen jää haaveeksi. 

Bruunin mukaan ilmastomarssi on ennen kaikkea viesti päättäjille, että poliittisten päätösten on oltava jatkossa ilmaston kannalta parempia. 

Sekä poliittisia päätöksiä että pieniä tekoja tarvitaan

Helsingissä järjestettävässä ilmastomarssissa vaaditaan tulevalta eduskunnalta sitoutumista selkeisiin ilmastotekoihin ja tiukempaan aikatauluun Suomen nettopäästöjen laskemiseksi alle nollan.

Bruun muistuttaa, että Suomessa on vaikea elää tällä hetkellä vähäpäästöistä elämää. Syitä tähän ovat muun muassa turpeen käyttö ja fossiilisten polttoaineiden käyttö. 

Bruunin mukaan yksilö pystyy toimimaan ympäristön kannalta kestävästi, mutta paineen tulisi kohdistua poliittiisiin päätöksiin ja rakenteisiin. 

– Jos rakenteisiin ja järjestelmiin ei tule muutosta, niin yksittäiset pienet tekemiset eivät vaikuta riittävästi. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

1:58

Iltapäivällä klo 15 aikoihin Senaatintori oli täynnä ihmisiä. MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, että Facebookissa marssille oli iltapäivään mennessä ilmoittautunut vajaat 8 000 ihmistä ja noin 25 000 oli kertonut olevansa kiinnostunut marssista.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja