Asiantuntijan ehdotus: Saunakulttuuri näkyväksi maailmalle

Tarinoita saunanlauteilta 16:24

Suomessa on enemmän saunoja kuin autoja. Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Suomen Saunaseuran johtokunnan jäsen Jussi Niemelä sanoo, että suomalainen saunakulttuuri on uniikki ja sitä voisi viedä ulkomaille enemmän.

Suomen Saunaseuran johtokunnan jäsen Jussi Niemelä sanoo, että ulkomaalaisten, jotka tulevat käymään Suomessa, voi olla vaikea löytää hyvää saunaa. Saunakulttuuria voisi edistää ja tehdä näkyvämmäksi.

– Me suomalaiset pidämme kuitenkin itseämme saunan suurkansana, niin täytyy meidänkin muistaa tehdä jotain. Se ei riitä, jos vain keskenämme täällä saunomme hyvissä löylyissä. Vaan kannattaa miettiä, mitä vipuvaikutuksia siitä voisi saada.

Esimerkkinä Niemelä käyttää Viron toimintaa: Viro hyödynsi EU:hun liittymisen myötä saatua rahoitusta oman savusaunaperinteensä edistämiseen ja uusien savusaunojen rakentamiseen. Virolainen savusaunakulttuuri pääseekin Unescon kulttuuriperintölistalle.

Suomessa sauna on arkinen ja mutkaton asia. Niemelä kertoo, että muualla maailmalla saunominen nähdään hyvinvointia lisäävänä, vaihtoehtona vaikka joogatunnille. Liettuassa esimerkiksi on hienostunut vihtomiskulttuuri. Asiakas voi mennä mestari-vihtojan käsittelyyn, joka kestää puolisen tuntia. Saksastakin löytyy 40 miljoonaa saunojaa. Myös Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce J. Oreck on myös innokas saunamies, joka sai Saunaseuran Löylyhenki-palkinnon tänä vuonna suomalaisen saunakulttuurin edistämisestä.

– Se on niin keskeinen osa meidän (suomalaisten) olemista, että meille riittää, kun kaikilla on joku hyvä sauna mihin itse pääsee silloin tällöin saunomaan. Mutta jos mietitään asiaa vähän tarkemmin, niin se on kansainvälisesti aika kova juttu tämä suomalainen sauna. Suomi-brändin näkökulmasta se on huikea assetti (pääoma). Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että meillä on tällainen uniikki kulttuuri, Niemelä sanoo.            

Miten saunassa pitää käyttäytyä? Miksi yleiset saunat ovat jälleen nostamassa päätään? Millaisia terveysvaikutuksia saunalla on? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat