Asiantuntijalta lokaa MM-kisojen neljälle suomalaishuipulle – mahtipontinen ennustus EM-mitaleista: "Meille sopiva taso"

Mika Järvinen niputti MM-kisat yhteen Tulosruudussa

Yleisurheilun MM-kisat päättyivät USA:n Eugenessa maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Suomi otti kisoista neljä pistesijaa. Parhaiten sijoittuivat Wilma Murto seiväshypyssä ja Lassi Etelätalo keihäänheitossa. Molemmat olivat kuudensia. Yleisurheilun asiantuntija Mika Järvisen mukaan kisat sujuivat suomalaisittain positiivisella ilmeellä.

– Meillä meni mielestäni paremmin kuin hyvin. Ei mitaleita, mutta kun katsotaan viime vuoden olympialaisia, saavutimme kolme pistesijaa, nyt neljä pistesijaa. 16 parhaan joukkoon ja loppukilpailuun pääsyjä – kaikissa näissä on pientä nousua, eli suunta on oikea, Järvinen analysoi kisojen antia.

Pistesijoille ylsivät Murron ja Etelätalon lisäksi Silja Kosonen (7:s) moukarinheitossa ja Oliver Helander (8:s) keihäässä. Kisoissa nähtiin monta upeaa Suomen ennätystä. Kirkkaimpana niistä voi mainita 400 metrin aitojen Viivi Lehikoisen suorituksen 54,60, jolla irtosi MM-kisojen 13. sija.

"Paljon odotettiin"

Suomi oli MM-kisoissa mukana lähes ennätyksellisen suurella joukkueella. 36 urheilijan kaartiin mahtui onnistujien lisäksi myös epäonnistujia.

– Paljon odotettiin neliköltä Topi Raitanen, Ella Junnila, Kristian Pulli ja Senni Salminen. Tässä on tietysti iso paikka miettiä, miksi näin kävi. Nämä meille ennakkosuosikit eivät pitäneet kutiaan, Järvinen luettelee.

Kolmen viikon päästä ovat vuorossa Münchenin EM-kilpailut, ja kyseinen nelikkö voi hyvinkin onnistua niissä karkeloissa. Sitä ennen pitää Järvisen mukaan tehdä kunnon analyysi.

– Itse kävisin tosi tarkasti läpi, onko jotain tehtävissä. Täytyy löytää se syy, miksi näin kävi, ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, mitä tarvitseekaan (tehdä), Järvinen pyörittelee.

Raitanen kärsi Eugenessa vatsaongelmista. Junnila valitteli hyppytuntuman puutetta. Pulli jäi kauden parhaastaan yli 40 senttiä, eikä varsinaista syytä pettymykseen tuntunut ainakaan tuoreeltaan kisan jälkeen löytyvän. Senni Salminen suoriutui lähes kauden parhaalla tasollaan, joten mistään totaalisesta mahalaskusta ei hänen kohdallaan voi puhua. Salminen hyppäsi 14:nneksi tuloksella 14,21, joka jää hänen kauden parhaastaan 11 senttiä. Finaalista karsiutuminen oli joka tapauksessa pettymys, niin katsojille kuin naiselle itselleen.

Jopa kolme mitalia 

Münchenin EM-kisat alkavat noin kolmen viikon päästä. Suomi on lähettämässä kisoihin todella ison joukkueen, jonka odotetaan paisuvan yli 50 urheilijan kokoiseksi.

– Tullaan näkemään suomalaisittain onnistumisia, koska nytkin nähtiin. EM-kisat ovat meille sopiva taso, Järvinen sanoo.

Viimeksi kun EM-tasolla kilpailtiin vuonna 2018, Suomi ei saavuttanut yhtään mitalia. Mika Järvinen odottaa, että tällä kertaa suunta kääntyy.

– Münchenissä nähdään laajalla rintamalla onnistumisia. Itse uskon, että vähintään yksi mitali  – jopa 2 tai kolme mitalia, Järvinen lataa.


Lue myös:

    Uusimmat