Asiantuntija vastaa: Kannattaako jo vaihtaa kesärenkaat?

6:20
Näin vaihdat renkaat autoosi.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Kannattaako jo vaihtaa kesärenkaat?

Vastaus: Suomi on pitkä maa. Etelä-Suomessa ajellaan jo varsin keväisissä olosuhteissa – Pohjois-Suomessa on kuitenkin vielä ihan täysi talvi. Renkaanvaihdon ajankohdan valintaan vaikuttaakin olennaisesti se, missä päin maata ja millaisiin aikoihin vuorokaudesta joutuu liikkumaan.

Talvirenkaiden käyttöpakko on tämänhetkisen lainsäädännön mukaan joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaiden käyttö on sallittu marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin – tänä vuonna siis lähes huhtikuun loppuun saakka. Toki niiden käyttö on sallittu muulloinkin, jos keliolosuhteet niin edellyttävät.

Ajoympäristöt ovat erilaisia

Ihmisten ajoympäristöt vaihtelevat. Osa ajaa pääsääntöisesti vain omalla kotipaikkakunnalla. Toiset taas ajavat säännöllisesti myös pidempää matkaa, eri puolilla Suomea. Lapissa on vielä täysi talvi, vaikka etelässä kevät tekeekin jo tuloaan. Jos on tarkoitus lähteä lomailemaan lappiin tai Kainuun perukoille pääsiäisen aikaan, kannattaa renkaidenvaihto tehdä ehdottomasti vasta reissun jälkeen.

Olosuhteet voivat vaihdella myös paikallisella tasolla. Kaupungin keskustan kadut ovat keväisen kuivia, kun taas samaan aikaan vajaan kymmenen kilometrin päässä saatetaan joutua luistelemaan vesijäisellä sivutiellä.

Myös vuorokaudenaika, jolloin liikutaan, vaikuttaa paljon. Päivällä tien pinta on sula ja kitka hyvä, mutta yöpakkasten tultua tilanne saattaakin olla aivan toinen.

Tätä juttua kirjoittaessani (28.3.) näyttää Helsingin 15 vuorokauden sääennuste siltä, että päivälämpötila pysyisi koko ajan plussan puolella. Yöllä sen sijaan käydään pakkaslukemissa, mikä taas tarkoittaa, että aamulla ja illalla tien pinnat saattavat olla jäässä. Erityisen varovainen on syytä olla sulamisvesien kastelemissa tien kohdissa.

Ja kuten kaikki tiedämme, sääennusteetkin usein heittävät – sitä todennäköisemmin, mitä pidemmälle ennustetaan.

Autonkäyttötarpeet vaihtelevat

Ihmisten autonkäyttötarpeissa on eroja. Osalle auto on ehdoton edellytys työmatkan kulkemiseen tai työtehtävien hoitamiseen siinä, missä joku toinen saattaa ajella vain vapaa-ajalla. Joidenkin on siis pakko päästä ajamaan, oli keli millainen hyvänsä. Toiset saattavat puolestaan hyvinkin valita vaihtoehtoisen kulkutavan, jos ajokeli on huono.

Asiassa on siis varsin monta muuttujaa. Näin ollen sellaisen renkaidenvaihtoajankohdan määritteleminen, mikä soveltuisi kaikkien suomalaisten tarpeisiin, on käytännössä mahdotonta.

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja