Asiantuntija varmana: Bensalitran kolmen euron raja rikotaan tänä kesänä – voiko helpotukseen mennä vielä vuosia?

Kuinka korkealle polttoaineiden hinnat voivat kohota ja kuinka pitkään tämä voi jatkua? 6:14
Kuinka kauan polttoaineiden hinnat voivat jatkaa hurjaa nousuaan? Aalto-yliopiston professori Peter Lund ei usko nopeaan helpotukseen, mutta katso videolta, milloin helpotusta saattaa olla luvassa.

Suomalaisprofessori uskoo, ettei polttoaineiden hinnoissa nähdä vielä lähitulevaisuudessa merkittävää laskua ilman suurta pudotusta sen kysynnässä.

Suomalaisten lomasuunnitelmia ohjailevat tänä vuonna tavallistakin enemmän autoilun kustannukset. Polttoaineiden hinnat ovat jo nyt sillä tasolla, että monelta jäävät kesän ylimääräiset automatkat tekemättä, mutta kuinka paljon hinnat voivat tästä vielä nousta?

Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina vieraillut professori Peter Lund Aalto-yliopistosta on varma, että bensalitran hinta kiipeää tänä kesänä vielä yli kolmen euron jossain päin Suomea.

– Erityisesti nyt, kun alkaa kesälomakausi, jolloin bensan kysyntä kasvaa selvästi talvikauteen verrattuna, Lund sanoo.

Lundin mukaan ilmassa on paljon tekijöitä, jotka puhuvat myös sen puolesta että hinnat jäävät korkealle tasolle pitkäksi aikaa. Lisäksi pienetkin huonot uutiset voivat nostaa hintaa entisestään.

Mihin aikaan kesästä hintapiikki yleensä nähdään. Miksi nykytilanne kestää jopa vuosia? Jos Ukrainan sota loppuisi huomenna, auttaisiko se vai mistä helpotus löytyisi? Mikä on professorin oma kipuraja bensalitran hinnalle? Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta!

Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin torstaina myös junamatkailusta. Ovatko polttoaineiden kohonneet hinnat lottovoitto VR:lle? Näkyykö nykytilanne lippujen hinnoissa? Katso VR:n toimitusjohtajan Topi Simolan haastattelu alta.

Onko VR kesän voittaja kovien polttoainehintojen takia - Näin vastaa VR:n toimitusjohtaja 1:52
KATSO MYÖS: Onko VR kesän voittaja kovien polttoainehintojen takia?

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat