Asiantuntija uskoo energiakriisin lisäävän ydinvoiman käyttöä Euroopassa – näin paljon voimaloita on nyt

Mikä on ydinvoiman nykytila Euroopassa? 1:30
Katso video: Mikä on ydinvoiman nykytila Euroopassa?

Ydinvoima jakaa ihmisten mielipiteitä, mutta suhtautuminen on muuttunut viime vuosina positiivisemmaksi. Ydinvoimaa pohditaan nyt yhtenä mahdollisena ratkaisuna energiakriisiin eri puolilla Eurooppaa.

Lappeenrannan yliopiston energiatekniikan professori Juhani Hyvärisen mukaan ydinvoiman osuus Suomen sähkön ja energiantuotannosta tulee kasvamaan 40 prosenttiin, kun Olkiluoto 3 -voimala otetaan käyttöön.

– Ydinvoimalla on suuri osuus suomalaisten energian saannin turvaamisessa. Meillä sähkö on jo nyt todella puhdasta sen ansiosta, että Suomessa on käytetty ydinvoimaloita hyvällä tavalla korkeilla käyttökertoimilla, Hyvärinen sanoo.

Euroopassa ydinvoimaloita löytyy selvästi eniten Ranskasta. Maassa on voimaloita lähes yhtä paljon kuin muualla Euroopassa yhteensä, ja 70 prosenttia maan sähköstä tulee ydinenergiasta. 

Saksassa toiminnassa olevia ydinvoimaloita on enää kolme, mutta asenne ydinvoimaa kohtaan on energiakriisin myötä pehmentynyt. Kaikki kolme jäljellä olevaa voimalaitosta olisi suljettu tämän vuoden lopussa, mutta nyt Saksa aikoo jättää ainakin kaksi niistä käyttövalmiuteen, jos energiatilanne tulevana talvena menee vaikeaksi.

Hyvärinen uskookin energiakriisin lisäävän ydinvoiman käyttöä Euroopassa.

– Varsinkin Itä-Euroopassa, missä perinteisesti on poltettu paljon fossiilisia polttoaineita, on suunniteltu ydinvoiman käyttöä. Vallitseva tilanne vauhdittaa sitä varmasti.

Tšernobylin kaltaisia reaktoreita ei enää käytetä

Hyvärinen ei pidä ydinonnettomuuksien sattumista nykyvoimaloissa kovinkaan todennäköisenä riskinä. Tšernobylin kaltaisia reaktoreita ei enää juuri käytetä.

– Niitä on Venäjällä muutama käynnissä vielä, ja niidenkin ominaisuuksia on korjattu, jotta sen tyyppinen onnettomuus ei enää pääsisi syntymään.

Radioaktiiviset aineet pidetään voimaloissa usean toisistaan riippumattoman esteen sisällä. Professorin mukaan ydinjätteestäkään ei tarvitse olla huolissaan enää sen jälkeen, kun se on haudattu syvälle maaperään.

– Ydinjätteet eivät ole vaarallista kenellekään silloinkaan, kun ne ovat tallessa syvissä vesialtaissa voimalaitosalueella. Loppusijoitus syvälle peruskallioon on varsin huolellinen tapa huolehtia siitä, että pitkäikäisetkään radioaktiiviset aineet ei pääse ihmiskehon sisään, Hyvärinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat