Asiantuntija: Suomessa pakohuoneiden turvajärjestelyt melko hyvällä mallilla – Puolassa syntymäpäivävieraat paloivat hengiltä pakohuoneturmassa

Suomessa palo- ja pelastusturvallisuus hoidetaan pakohuonepeleissä melko hyvin, arvioi Suomen Pelastusalan (SPEK) koulutuspäällikkö Ira Pasi. Turvallisuus on eri viranomaisten yhteistyötä.

– Pääsääntöisesti Suomessa tapahtumajärjestäjät ymmärtävät turvajärjestelyiden tärkeyden.

Pasin mukaan Suomen pakohuoneisiin ei ole mitään erillisiä lisäsäännöksiä, vaan vaatimukset ovat samat kuin muissa tiloissa, joissa oleskellaan ja asutaan.

– Järjestävän tahon tulee arvioida riskit ja varmistaa turvallinen poistuminen. Pelastusviranomaiset taas valvovat, että asiat ovat kunnossa.

Viisi teiniä kuoli Puolassa

Puolassa viisi teini-ikäistä tyttöä kuoli pakohuonepelissä sattuneessa tulipalossa perjantai-iltana. Palossa loukkaantui lisäksi 25-vuotias mies, joka sai vakavia palovammoja.

Tulipalo syttyi pakohuoneessa Koszalinin kaupungissa Pohjois-Puolassa. Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa.

Puolan sisäministerin Joachim Brudzinskin mukaan kuolleet olivat 15-vuotiaita tyttöjä, jotka olivat juhlimassa syntymäpäivää.

"Monet asiat pielessä"

Koulutuspäällikkö Pasi ei kommentoi Puolan tapausta, mutta sanoo yleisesti, että suuronnettomuuksissa pieleen menee monesti useampi eri asia.

– Esimerkiksi Venäjällä sattuneessa tuhoisassa Kemerovon kauppakeskuspalossa takaovi oli lukossa, henkilökunta ei osannut toimia eikä palojärjestelmäkään toiminut.

– Kiwa Inspectan tarkastaja on nostanut esille, että vastaavat tulipalot voivat olla Suomessakin mahdollisia. Onnettomuudet voivat johtua tietämättömyydestä tai huoltojärjestelyiden puutteesta. Silmiään ei kannata ummistaa. 

Kiwa Inspecta on tarkastus-, testaus-, sertifiointi-, konsultointi- ja palvelualan yritys. 

Korjattu viimeistä sitaattia klo 17.17: Tarkastaja on Kiwa Inspectan, ei Tukesin.

Lue myös:

    Uusimmat