Asiantuntija: Suomessa on edelleen suljettuja ja vaarallisia uskonlahkoja

Hengellisissä piireissä vallinnut vaikenemisen kulttuuri on murtumassa. Näin uskoo toimittaja, terapeutti Janne Villa tuoreessa Hengellinen väkivalta -nimisessä kirjassaan.

– Aiemmin yhteisöt olivat valmiita salailemaan rikoksia ja rikollisia loppuun asti, sillä ajateltiin, että kulissien ja hyvän imagon kannatteleminen on kaikkein tärkeintä. Tilanne on kuitenkin muuttunut 2010-luvulla, kun useita tapauksia on tullut ilmi, Villa toteaa.

Villa on kirjassaan ottanut esimerkiksi hengellisessä piirissä tapahtuneista väärinkäytöksistä tapauksen, joka koskee Suomen Lähetysseuran oppilaskotia Taiwanissa. Siellä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö oli laajaa 1960-1990-luvuilla. Tapaukset paljastuivat lopulta.

Villan mukaan viime vuosina väärinkäytöksiin on pyritty tarttumaan entistä jämäkämmin kirkon piirissä ja kristillisissä yhteisöissä. Myös ongelmien syntymistä halutaan ennaltaehkäistä.

– Lähetysseura, joka nousi tämän Taiwan-tapauksen myötä esiin, kantoi lopulta vastuun tapahtumista. Lähetysseura järjesti laajat tutkimukset asiasta, he haastattelivat yli sataa ihmisiä, maksoivat terapiakulut 12 uhrilta ja pyrkivät tukemaan heitä kaikin tavoin.

Villan mukaan Lähetysseura myös viestitti avoimesti asiasta. Lähetysseuralla oli kirkollinen tuki ja kirkko antoi apua kriisin käsittelyyn.

Lahkoissa väärinkäytöksiin vaikea puuttua

Suomessa on edelleen suljettuja yhteisöjä, lahkoja, joissa on päässyt kehittymään vinoutuneita kulttuureja. Siellä johtajien toimintaa ei uskalleta kyseenalaistaa.

– Meillä on kuitenkin lahkoja, jotka ovat suljettuja ja vaarallisia. Niissä on johtajia, jotka voivat pitkääkin toimia vapaasti ennen kuin kukaan uskaltaa tai kykenee puuttumaan asiaan, Villa muistuttaa.

– Tuolloin ei kirkolla, eikä millään muullakaan taholla ole mitään määräysvaltaa, eikä mahdollisuutta kontrolloida. Lahkot ovat täysin sisäsiittoisia, niiden toimiin viranomaistenkin on vaikea puuttua, paitsi selkeissä rikoksissa, Villa toteaa.

Ihmisten pahoinvoinnin voi usein aistia tällaisissa yhteisöissä. On paljon masennusta tai muuta häiriökäyttäytymistä.

Janne Villan tänään julkaistu kirja tarkastelee eri uskonyhteisöjen sisällä tapahtuneita väärinkäytöksiä. Hyväksikäyttötapaukset ovat yksi esimerkki erilaisista väärinkäytöksistä. Kirjaan on haastateltu uskonnon uhreja sekä asiantuntijoita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat