Mainos

Asiantuntija pitää tilannetta pelottavana: Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan laajenemassa luultua suuremmaksi – Isis voi saada uuden mahdollisuuden

4:47
Syyrian armeija saapuu auttamaan kurdien joukkoja – tällainen merkitys Syyrian tuella on sodalle

Turkin viime viikolla aloittama hyökkäys Pohjois-Syyriaan näyttää olevan odotettua laajempi, arvioi aluetta hyvin tunteva tietokirjailija-toimittaja Kristiina Koivunen.

Viimeisimpien tietojen mukaan Turkin hyökkäys ulottuu syvemmälle Syyriaan kuin se aiemmin ilmoitti. Vastaavasti Syyrian armeija harkitsee nyt tulevansa kurdijoukkojen tueksi.

– Tästä voi syntyä hyvin laaja konflikti. Herää tietysti kysymys, miten Syyrian hallituksen päätukija Iran toimii. Pelottava tilanne, Koivunen sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Turkin hyökkäys sai alkusysäyksen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maansa vetävän sotilaansa pois Pohjois-Syyriasta, jossa he ovat toimineet yhteistyössä kurdijoukkojen kanssa. Koivusen mukaan Yhdysvaltojen vetäytyminen voi aiheuttaa monilla alueille Lähi-idässä valtatyhjiön, mikä voi antaa terroristijärjestö Isisille uuden mahdollisuuden.

– Al-Holin leireissä alkoi kapina samana päivänä, kun Turkki ylitti Syyrian rajan. Isis on organisoitumassa uudestaan, Koivunen sanoo.

Koivusen mukaan Lähi-idän kriisien juurisyyt ovat syvällä ja alueen ilmapiiri on konflikteille altis. Siksi näköpiirissä ei ole kehitystä, jossa vakaa demokratia voisi olla mahdollinen pian.

– Nyt pitää vain keskittyä tämän katastrofin sammuttamiseen ja Isisin pysäyttämiseen.

Mitä Erdogan tavoittelee hyökkäyksellä Syyriaan? Katso koko haastattelu jutun videolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja