Mainos

Asiantuntija: Nopeusvalvontatolpasta voi tulkita, onko kamera sisällä

Voiko nopeuskameratolpan aukoista todeta, onko kamera pöntössä vai ei? Asiantuntijan mukaan se on mahdollista.

MTV  Autojen haastattelema asiantuntija haluaa esiintyä nimettömänä. Hänen mukaansa nopeusvalvontatolpan rei'istä voi nähdä, onko kamera asennettuna.

– Sen näkee oikeastaan vasta pöntön kohdalla. Jos molemmat lasipallukat (toim. huom. aukot) ovat tummia, ei kameraa ole. Jos alempi pallukka on punertava ja sen takana näkyy peilipinta, on tolpassa kamera. Tosin netin keskustelupalstoilla on hurjia juttuja siitä, miten poliisit virittelevät CD-levyjä tolppiin, jotta näyttäisi, että niissä on kamera. Näihin tarinoihin en henkilökohtaisesti usko.

Kameroiden paikkoja vaihdellaan usein

– Kameroiden paikkaa vaihdetaan melko usein. Jos tänään jossain pylväässä on kamera, se saattaa huomenna jo olla eri pylväässä. Kameran laukeamista ei voi olla huomaamatta, nimittäin salama välähtää aina, kun kamera ottaa kuvan. Sen avulla saadaan tuulilasin heijastavaa vaikutusta pienennettyä ja kuvasta tulee selkeämpi. Salaman välähdys on tosiaan sellainen leimahdus, että sen kyllä huomaa kirkkaallakin kelillä.

Kokenut liikenneasiantuntija, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei lähde kommentoimaan sitä, voiko pöntössä lymyilevää kameraa havaita tolpan ulkopuolelta. Hänellä on sen sijaan vinkki kaikille kameran ohi ajaville.

– Järkevin tapa on noudattaa nopeusrajoituksia, jolloin voi ajaa kameroiden ohitse vauhtia hiljentämättä. Kameran kohdalla ei siis tarvitse jarruttaa, jos ajaa rajoitusten mukaan, hän toteaa hymyillen.

– Jos ajaa yli nopeusrajoitusten ja jarruttaa ennen kameraa, tulee ajamisesta haitarimaisen pumppaavaa. Tällainen ajotapa on äärettömän stressaavaa ja epätaloudellista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.