Asiantuntija neuvoo: Talous kuntoon ennen eläkettä

Kulutusjuhlista velkavankeuteen. 25:00

Siirtyessään eläkkeelle moni joutuu totuttelemaan paljon aiempaa vaatimattomampaan elintasoon. Se voi tulla yllätyksenä kaikille, mutta erityisesti niille, jotka joutuvat esimerkiksi sairauden vuoksi jäämään eläkkeelle aiottua aiemmin.

Takuu-säätiön viestintäjohtaja Minna Mattila kehottaa aloittamaan aiempaa pienemmällä budjetilla elämisen harjoittelun jo viisissäkymmenissä, ettei elintason lasku tule yllätyksenä ja aiheuta taloudellisia ongelmia. Tärkeintä on Mattilasta hahmottaa oman arkisen kulutuksensa tiedostaminen.

– Rahankäyttöä voi hyvinkin harjoitella ihan perinteisellä kirjanpidolla. Kun tekee yhteenvedon joka kuukausi, alkaa miettiä, mihin rahat käyttää, Mattila selittää.

– Kyllähän ihminen melkein tietää luissaan sen, mihin ne rahat kuluvat ja mikä on se heikkous. Joillakin se on kengät, joillain viihde-elektroniikka.

Takuu-säätiön velkaneuvonnan asiakkaista 40 prosenttia on yli 50 vuotta täyttäneitä ja kaikkein eniten kasvava ryhmä jo eläkkeellä olevat. Jos ennen eläkkeelle siirtymistä on vielä velkoja jäljellä, Mattila kehottaa tekemään suunnitelman.

– Kannattaa katsoa velkatilanteensa ja rahankäyttöä. Silloin kannattaa pysähtyä ja katsoa, että velat tulee maksetuksi ennen eläkkeelle jäämistä.

Lue myös:

    Uusimmat