Mainos

Asiantuntija makeisverosta: Viikkorahoista voisi vähän nipistää

THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo muistuttaa Huomenta Suomen haastattelussa, että luonnollisesti makeisveron poisto vaikuttaa kuluttajahintoihin.

Reinivuo sanoo, että perusongelma verossa on ollut se, että se ei kohtele tuotteita tasapuolisesti. Esimerkiksi keksituotteilla ei ole veroa, makeisilla on.

Heinivuo oli mukana työryhmässä, joka alunperin loi makeisveron muutama vuosi sitten.

– Se oli todella ongelmallinen vero rakentaa. Itselleni oli yllätys, että veron jälkeen karkkeja alkoi siirtyä verottomaan keksihyllyyn. Veron tavoitehan oli taloudellinen.

Asiantuntijan mukaan toki haluttiin edistää myös terveellisempää syömistä. Veron vaikutusta esimerkiksi lihavuuskehitykseen on vaikea sanoa. Eniten siihen ja kakkostyypin diabeteksen yleistymiseen vaikuttavat nykytietämyksellä sokeroidut limonadit ja napostelu.

– Toki ylipainokehitykseen voidaan vaikuttaa muutenkin, kuin verottamalla, Heinivuo sanoo.

Tutkija arvelee viikkorahojaan taskussa helistelevien lasten olevan nyt vaaravyöhykkeessä.

– Paljon vaikuttaa se, millainen vaikutus veron poistolla on loppuhintoihin. Lapsilla ja nuorilla on rajalliset rahavarat, se saattaa nostaa makeiskulutusta, kun saa halvemmalla.

-          Toki lapsia voi ohjeistaa karkkien ostossa. Viikkorahasta voisi myös tehdä pieniä senttipoistoja, asiantuntija arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.