Mainos

Makeisveron poistuminen muuttaa hintoja – halvoissa karkeissa hinta laskee eniten

Makeisten hintasuhteet muuttuvat, kun makeisvero poistuu vuoden vaihteessa, uskoo Elintarviketeollisuus. Koska vero on kiloperusteinen, sen osuus on suurempi halvoissa makeisissa.

Esimerkiksi pari euroa maksavassa jäätelöpakkauksessa veron osuus on noin neljänneksen pakkauksen hinnasta. Yhtä painavassa mutta kalliimmassa jääteöpakkauksessa veron suhteellinen osuus on pienempi, jolloin hinta oletettavasti putoaa vähemmän.

Kun vero tuli voimaan vuonna 2011, makeisteollisuus kehitteli korvaavia tuotteita. Vero ei esimerkiksi koskenut keksejä, joten alan teollisuus toi markkinoille uusia keksejä vaihtoehdoiksi makeisille. Uusien keksien nimet jopa viittasivat vastaaviin makeisiin.  

– Uudet rinnakkaistuotteet - jos niillä on hyvä käyttäjäkunta - varmasti säilyvät hyllyillä, uskoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heik­ki Juu­ti­nen. 

Talvikauden myyntiin veron poistuminen vaikuttaa jonkin verran, koska kulutus aleni veron aiheuttamien hinnan korotusten vuoksi.  

– Kesä on jäätelön osalta sesonkikausi. Näyttää siltä, että on enemmänkin säistä kuin hinnasta kiinni, kuinka paljon jäätelöä kesällä kulutetaan. 

Vientiä makeisvero ei koske, mutta kun vientiyhtiöiden toimintaedellytykset ovat heikentyneet kotimaassa, ne ovat joutuneet vaikeuksiin myös viennissä. Juutinen tähdentää, että veron poistaminen tukee vientiä mahdollistamalla vientiin liittyviä satsauksia.

Käsitellään budjettiriihessä

Makeisverosta luopuminen sisältyy vastikään julkistettuun valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesitykseen, jota hallitus käsittelee kuun vaihteessa budjettiriihessään.  

Veron poistamisesta päätettiin kevään kehysriihessä.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti makeisveron poistamisesta jo viime syyskuussa, koska EU piti veroa valtiontukisääntöjen vastaisena korvaavien tuotteiden suosimisena. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja