Mainos

THL huolissaan lasten sokerimääristä – lihominen pitää saada pysäytettyä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysosaston johtaja on huolissaan suomalaislasten syömän sokerin määrästä.

– Lasten ja nuorten ylipainon lisääntymistä ei ole pystytty pysäyttämään ja se on huolestuttavaa, THL:n terveysosaston johtaja Erkki Vartiainen sanoo Huomenta Suomessa.

– Kehitys pitäisi pystyä pysäyttämään ja sokeri on yksi keskeisin syy siihen, että miksi lapset lihovat, Vartiainen toteaa. 

Sokeri halutaan verolle

THL aikoo aikoo antaa sokeriveroesityksensä lähipäivinä. Sillä korvattaisiin vuonna 2017 alussa poistuva makeisvero. Verossa verotus pohjautuisi elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen.

– Ajatus on, että otettaisiin tiettyjä tuoteryhmiä, jotka eivät muutenkaan olisi erityisen terveellisiä ja joissa on paljon sokeria. Näitä verotettaisiin sen sokerin perusteella, koskee esimerkiksi karkkeja, virvoitusjuomia ja ehkä joitakin makeita välipaloja. Ehkäpä joitain jogurtteja, joita lapset syövät paljon, kuvailee Vartiainen.

Vartiainen näkee verotuksen yhtenä keinona.

– Kansanterveydellisesti sokeriverolle on perusteet. Monet maat pohtivat samaa asiaa. Hiljattain Englannista tuli raportti ja siellä pohditaan tätä veroa. Unkarissa sokerivero on jo. Ehkä tästä on tulossa ainakin Euroopan laajuinen ilmiö, että haittaveroajatus tuodaan elintarvikkeiden puolelle.

Vartiaisen mukaan lasten pitäisi yksinkertaisesti syödä vähemmän sokeria.

– Lapset saavat tällä hetkellä energian saannistaan 40 prosenttia sokerista, kun se suositus on alle 10 prosenttia, jopa lähempänä viittä. Oikeasti se pitää saada alaspäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.