Mainos

Asiantuntija: Löysää rahaa ei ole jaettavaksi budjetissa hyvistä talousluvuista huolimatta

3:35

Suomen talous on tekemässä tänä vuonna kasvupyrähdyksen, ja näkemys talouskasvusta on positiivisempi kuin vielä ennen kesää.

Finanssipolitiikan löysentämiseen esimerkiksi menoja lisäämällä tai verotusta keventämällä ei kuitenkaan ole varaa, arvioi kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.

– Meillä on miljarditolkulla alijäämää tilanteessa, jossa meillä on korkeasuhdanne, ja julkisen talouden pitäisi olla vahvimmillaan, Spolander sanoo.

Valtion ensi vuoden talousarviota aletaan alkavalla viikolla rukata tilanteessa, jossa valtiovarainministeriö toppuuttelee menojen lisäystä. Poliitikot joutuvat miettimään tarkkaan, mihin rahat pannaan.

Palkansaajajärjestöt, jotka neuvottelevat uusista työehtosopimuksista syksyllä, ovat myös esittäneet haluavansa oman siivunsa myönteisestä talouskehityksestä.

Ministeriö ennusti kesäkuussa, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,4 prosenttia sekä ensi ja sitä seuraavana vuonna suunnilleen 1,5 prosenttia.

Spolanderin mielestä korkeasuhdanteen aikana olisi viisasta varautua uuteen matalasuhdanteeseen eikä tuhlata.

– Talous ei juuri nyt kaipaa lisää kysyntää. Politiikan pitäisi nyt olla sellaista, että tehdään uudistuksia, jotka kohentavat meidän kasvuedellytyksiämme, Spolander sanoo.

Ministeriö valmistelee oman ehdotuksensa talousarvioksi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla tiistaina ja keskiviikkona. Hallituksen budjettineuvottelut käydään elokuun lopussa. Välissä eduskuntaryhmät linjaavat omia tavoitteitaan ja ministeriöt neuvottelevat keskenään.

Budjetin käsittelyä jatketaan koko syksy eduskunnassa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.