Asiantuntija: Lasten ja nuorten palveluista ei tulisi leikata

HelsinkiMissio - 130 vuotta välittämistä 26:09

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen HelsinkiMission Olli Valtosen mielestä lasten ja nuorten palveluista leikkaaminen tulee kostautumaan myöhemmin.

HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtosen mukaan 1990-luvun laman aikaan tehdyistä leikkauksista tulisi ottaa oppia nyt, kun taloustilanne on samanlainen. Valtonen sanoo, että erityisesti lasten ja nuorten kohdalla tehdyt leikkaukset kostautuvat, ja pelottavat seuraukset näkyvät 10–20 vuoden päästä.

– Varmaan me kaikki ajattelemme, että Suomen on pakko säästää erittäin merkittävästi. Mutta nyt kysymys on siitä, mistä kohdasta ne säästöt tapahtuvat. Nuorten ja lasten kohdalla se on aivan erityisen haavoittavaa.

Osana HelsinkiMission toimintaa toimii Nuorten Kriisipiste, jonka avun piiriin olisi Valtosen mukaan enemmän tulijoita, kuin he pystyvät ottamaan. Kriisipistettä on haluttu pitää matalan kynnyksen paikkana, sillä sinne tulijan ei tarvitse välttämättä kertoa edes nimeään, toisin kuin kunnallisissa palveluissa.

Turvallisen aikuisen kanssa puhumaan pääsemisellä voi olla nuorelle suuri merkitys, sillä Valtosen mukaan jo toisella käyntikerralla avustavassa paikassa masennus alkaa hellittää. Koska tulijoita olisi enemmän kuin resursseja, voivat nuoret joutua odottamaan avun piiriin pääsyä.

– Jos he joutuvat kauheasti odottamaan, se on meidän kannalta hirveän huono juttu, koska idea on ollut matalassa kynnyksessä.

Miten HelsinkiMission toiminta sai alkunsa? Minkälaisia ovat HelsinkiMissiossa toimivat vapaaehtoiset? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat