Asiantuntija: Kuolleet puut voivat Suomen oloissa varastoida hiiltä sadoiksi vuosiksi

Metsien puilla on lahotessaan suuri vaikutus hiilen kiertoon metsissä ja ilmakehässä, selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tuloksista. Ne julkaistiin arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

Suomesta kansainväliseen tutkimushankkeeseen osallistui Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto.

Tutkimustulokset osoittavat, että puiden lahoamisnopeus ja hyönteisten rooli lahoamisessa riippuvat pitkälti ilmastosta. Lisäksi niiden merkitys kasvaa, mitä lämpimämmäksi ilmasto muuttuu. Korkeat sademäärät kiihdyttivät lahoamista lämpimillä alueilla ja vastaavasti hidastivat sitä viileämmillä.

Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen säihin tulevaisuudessa 5:03
Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen säihin tulevaisuudessa.

Metsäekologian professori Jari Kouki Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että kuolleista puista vapautuvasta hiilestä osa sitoutuu ja varastoituu takaisin maahan ja osa vapautuu ilmakehään.

–  Havainto korostaa metsien ja myös niiden kuolleiden puiden merkitystä luontaisessa ekosysteemien globaalissa hiilen kierrossa. Puiden lahoaminen ei kuitenkaan etene samalla lailla maapallon kaikissa metsissä, Kouki sanoo tiedotteessa.

Tutkimustulokset osoittavat, että pohjoisissa boreaalisissa havumetsissä, kuten Suomessa, sekä lauhkean vyöhykkeen metsissä kuollut puu lahoaa selvästi hitaammin kuin tropiikissa.

–  Kuollut puuaines voi Suomen oloissa varastoida hiiltä jopa sadoiksi vuosiksi. Tämän johdosta pohjoisten metsien kuolleet puut voivat olla globaalisti merkittävä ja pitkäikäinen hiilen varasto, Kouki sanoo.

Tutkijat työskentelivät 55 metsäkohteessa kuudella eri mantereella. Kolmivuotiseen kokeeseen osallistui 50 tutkimusryhmää kaikkialta maailmasta.

Lue myös:

    Uusimmat