Mainos

Asiantuntija: Kolmasosa itsemurhista helposti ehkäistävissä

Vertaistukea tarjoavan Surunauhan puheenjohtaja Satu Ojala vaatii erityisesti itsemurhan tehneen nuoret omaiset tarvitsevat lisää tukea. Ojala uskoo, että kolmasosa itsemurhista voitaisiin ehkäistä, jos itsemurhan tehneen läheisille olisi tarjolla enemmän tukea.

 – Lapsille ja nuorille pitäisi ehdottomasti olla seurantajärjestelmä, ettei heille pääsisi kapseloitumaan itsetuhoisia ajatuksia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua on saatu, sitä aikaisemmin käynnistyy asian läpikäyminen. Itsemurhaviestiä kuvataan yleensä salamana kirkkaalta taivaalta. Se yllättää aina, vaikka henkilöllä olisi taustalla aiempia itsemurhayrityksiä.

 Häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat tyypillisiä itsemurhan tehneen omaisille. Moni syyttää itseään siitä, ettei havainnut itsetuhon merkkejä eikä osannut auttaa ajoissa. Myös omat itsetuhoiset ajatukset saattavat yleistyä. Tutkimusten mukaan itsemurha lähipiirissä jopa moninkertaistaa läheisen oman itsemurhariskin.

 Ojalan mielestä läheisensä menettänyttä autetaan parhaiten hyvin tavallisilla asioilla.

– Kuunteleminen on tärkeintä. Tilanteessa on harvemmin mitään erikoista tai lohduttavaa sanottavaa, mutta toisen tunteista ja ajatuksista puhuminen on tärkeää. Jos perheessä on pieniä lapsia, heidät voi viedä vaikka puistoon ja antaa vanhemmille hetki omaa aikaa. Kannattaa tarjota myös ihan konkreettista apua esimerkiksi siivouksessa ja ruuanlaitossa. Omaisten on tärkeä kokea, että heidän lähellään on ihmisiä.

 – Ikävimpiä kokemuksia ovat ne, kun ystävät eivät osaa kohdata itsemurhan tehneen omaisia. Jotkut ovat kertoneen ystävien jopa vaihtaneet kadulla puolta vastaan tullessaan.

 

Tänään vietetään itsemurhan uhrien muistopäivää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.