Mainos

Asiantuntija: "Hyvä, että Ylen toimia selvitetään, kyse on verorahoilla tehtävästä toiminnasta"

2:29

Julkisen sanan neuvosto on antanut ensimmäiset ratkaisunsa, jotka liittyvät niin sanottuun Terrafame-vyyhtiin.

JSN:n mielestä Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui Suomen Kuvalehden jutussa erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi, ja hänelle olisi pitänyt antaa tilaisuus esittää oma näkemyksensä ennen jutun julkaisemista.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari kertoo MTV Uutisille, että JSN:n päätöksistä ei selvinnyt sitä, miten nopeasti esimerkiksi poliitikon pitää reagoida haastattelupyyntöön. Korpisaaren mukaan kohtuullinen aika vastata riippuu tapauksesta.

– Hyvä että täsmällisiä aikarajoja ei määritetty, koska nehän riippuvat aika paljon asian merkityksestä ja vuorokauden ajasta. 

Korpisaari huomauttaa, että yöllä ei voi vastata haastatteluihin niin nopeasti kuin päivällä. 

– Lisäksi asia riippuu asianomaisen asemasta. Poliitikot varmasti pystyvät vastaamaan nopeammin ja seuraavat viestintäkanavia tarkemmin kuin vähemmän julkisuudessa olevat henkilöt.

Korpisaari toteaa, että myös oikeuskäytännössä tyypillinen linjaus on, että poliitikon pitää kestää enemmän kuin tavallisen ihmisen. 

– Valheellisissa tiedoissa menee raja, niitä ei tulisi esittää ja ne tulisi oikaista. Pahimmillaan valheelliset tiedot voivat muodostaa kunnianloukkauksen.

Erittäin kielteiseksi julkisuudeksi Korpisaari luonnehtii väitteitä esimerkiksi rikokseen syyllistymisestä tai muista väärinkäytöksistä. 

Terrafameen liittyen eduskunnan oikeusasiamies on antanut pääministeri Juha Sipilälle puhtaat paperit, jääviyttä ei ollut.  Korpisaaren mielestä oli kuitenkin aiheellista kertoa hänen yrityssuhteistaan ja siitä, että hänen sukulaisiaan on yrityksessä mukana. 

– Kyse on sitten siitä, että miten asia uutisoidaan.

Aiemmin Yle ilmoitti, ettei ulkopuolista selvitystä journalistisesta päätöksenteosta tarvita ja nyt sellainen kuitenkin teetetään. Korpisaaren mielestä on hyvä, että asia selvitetään. 

– Koska Yleisradio on verorahoilla toteutettua toimintaa  ja tässä on aika vakavia epäilyjä ja syytöksiä esitetty niin ulkopuolelta kuin sisäpuoleltakin, niin mielestäni on erittäin hyvä että asia selvitetään, Korpisaari kommentoi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.