Tutkija: Pääministerin tehtäviin ei kuulu lähetellä viestejä toimittajille

Sipilä kiistää painostaneensa Ylen uutisointia 2:49

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on unohtanut poliittisen asemansa lähetellessään viestejä Ylen toimittajalle, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun eduskuntatutkimuksen laitokselta. 

– Pääministerin tehtäviin ei kuulu se, että hän lähettelee viestejä yksittäiselle toimittajalle. Hänen ei pitäisi lähettää kriittisiä viestejä edes Yleisradion johdolle ylipäätään. Varmaankin olisi parempi, että pääministerin kansliasta joku muu taho toimittaisi asiallisen kritiikin medialle, jos sellaista täytyisi jostain syystä toimittaa, Railo sanoo. 

Ylen toimittajan mukaan Sipilä lähetti hänelle lähes 20 viestiä, joista osa oli Sipilälle tullutta kansalaispalautetta. 

Railo uskoo, että viestien sisältö ja sävy vaikuttavat arvioon pääministerin toiminnan asiallisuudesta. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että pääministeri on viesteillä yrittänyt vaikuttaa Ylen toimintaan. 

– Totta kai tämmöisessä yhteydenotossa on yritys vaikuttaa Yleisradion toimintaan. 

Sipilä sanoo kritisoineensa Ylen toimittajaa siitä, ettei saanut mahdollisuutta kommentoida itseään koskevaa Ylen uutista ajoissa perjantaina. Sipilä kertoo olleensa tuolloin yhteydessä myös päätoimittaja Atte Jääskeläiseen, koska oli huomannut uutisessa lisäksi virheen. 

Yle julkaisi viime perjantaina uutisen Sipilän sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä sen jälkeen, kun asiasta oli ensimmäisenä torstaina kertonut Kansan Uutiset. Katera Steel oli saanut puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen Terrafamelta, jonka pääomituksesta Sipilä oli päättämässä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän sukua. 

”Ylen ja poliitikkojen suhteet jännitteiset ainakin 80-luvulta saakka” 

Ylen ja poliitikkojen suhteet ovat olleet jännitteiset ainakin 80-luvulta saakka. Railon mukaan valtionpäämiesten ja toimittajien suhteet ovat yleisestikin kiristyneet sen jälkeen, kun toimittajat ovat muuttuneet kriittisemmiksi. 

– Siitä lähtien Yleisradion ja poliitikkojen suhteet ovat olleet aika kireät. Säännöllisesti suomalaiset pääministerit ja presidentit ovat olleet napit vastakkain toimittajien kanssa. 

Suomen Kuvalehden lähteiden mukaan ohjeistus olla edistämättä kahta Sipilää koskevaa jatkojuttua tuli Ylen johdolta ja käytännössä vastaavalta päätoimittajalta Atte Jääskeläiseltä. Jääskeläisen mukaan Yle on tehnyt kaikki journalistiset ratkaisut riippumatta Sipilän viestittelystä. 

Jääskeläinen kertoi STT:lle, että maanantaina toimituksen johto totesi, että on aika siirtyä muihin aiheisiin, asettaa Sipilä-uutisointi sille kuuluviin mittasuhteisiin ja jäädä odottamaan oikeusasiamiehen päätöstä.  

Aiemmin Matti Vanhasen (kesk.) lautakasajutun yhteydessä osa yleläisistä koki, että Jääskeläinen pyrki rajoittamaan silloisen pääministerin ja keskustalaisten kritisointia. Jääskeläinen on toiminut keskustan nuorisojärjestössä 1980-luvun alussa, mutta hän ei ole kuulunut itse puolueeseen. 

Railon mukaan on hankala arvioida, onko Jääskeläisen tausta vaikuttanut ratkaisuihin vai ei. Hänen mukaansa tilanne on silti Jääskeläiselle kiperä. 

– Jonkinlainen luottamuspula tässä tuntuu olevan Jääskeläisen ja hänen toimittajiensa välillä. Toimittajat ovat kokeneet, että työtä on rajoitettu ja vuotaneet tiedot ulos. On saatettu kokea, että Jääskeläinen ei ole tarpeeksi pystynyt turvaamaan heidän autonomiaansa tässä asiassa. Ilmeisesti Jääskeläinenkään ei ole kyennyt luottamaan siihen, että Ylen toimittajat pystyvät asettamaan asiat mittasuhteisiinsa ja tekemään laadukasta journalismia, Railo sanoo.   

Lue myös:

    Uusimmat