Asiantuntija ehdottaa: Terveydenhuoltoon ennaltaehkäisevästä toiminnasta palkkio

Kokemuksella terveyspolitiikasta: Eeva Kuuskoski 16:55

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Eeva Kuuskoski haluaisi, että terveydenhuollossa panostettaisiin ennaltaehkäisyyn ja että potilaat kohdattaisiin kokonaisuutena.

Sosiaaliasioiden asiantuntijan, entisen sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskosken mukaan terveydenhuollossa tulisi keskittyä myös ennaltaehkäisevään toimintaan. 

– On valtiovallan ja sote-aluiden päätöksentekijöiden vastuulla, että ansaintalogiikka rakennetaan oikein. Että rahaa ei tule vain siitä, että ovi käy, vaan pitää olla vaikuttavaa toimintaa. Tämän hetken järjestelmissä ei ole oikeanlaista ansaintalogiikkaa. Meillä pitäisi olla myös sellainen järjestelmä, joka palkitsee ennaltaehkäisevästä toiminnasta, Kuuskoski sanoi.

Ennaltaehkäisevää toimintaa voisivat olla esimerkiksi kulttuuri-, liikunta- ja sosiaali- ja terveyshuollon kansalaistoiminnasta, jotka tällä hetkellä jäävät kuntien hoidettavaksi. Kuuskoski kaipaisi järjestelmää, jolla kuntia palkittaisiin tällaisesta toiminnasta.

Sote-uudistukselle on Kuuskosken mielestä tilausta. Julkisella puolella hoidot ovat viivästyneet, koska ei ole varmuutta siitä kuka maksaa. Yksityisellä puolella taas ”puuhataan paljon ja piikki on auki”. Julkinen sektori on siis liian suuri verorahoilla pyöritettäväksi ja yksityinen sektori on ollut liian ahne.

– Minä puhuin (ministeriaikana) paljon ihmisen eheydestä, että ihminen on kokonaisuus. Ruumin hyvinvointi ja sielun hyvinvointi, sosiaaliset suhteet ja henkinen vireys kaikki vaikuttavat yhdessä. Sitä pitäisi katsoa kun puhutaan terveydenhuollon asioista, Eeva Kuuskoski sanoi.

Kuuskoski on sitä mieltä, että yhdeksänkymmentäluvulla kylvettiin sellaiset siemenet, että Suomessa hyvinvoinnin haitari on levinnyt. Suomesta löytyy nyt paljon ihmisiä, jotka ovat köyhyyden, työttömyyden ja päihdeongelmien kierteessä.

Kuuskosken mielestä hyvinvointiyhteiskunnassa kolmen asian pitää olla kunnossa: talouden, julkisten peruspalveluiden ja vireän kansalaistoiminnan. Hän kaipaisi kovasti satsauksia kansalaisjärjestöihin.

Vireä kansalaistoiminta on Kuuskosken mukaan myös elämänasenne.

– Minun pitää välittää myös siitä, mitä sinulle kuuluu, Kuuskoski sanoi lopuksi.

Eeva Kuuskoski on entinen sosiaali- ja terveysministeri, kansanedustaja ja lääkäri.

Mitä mieltä Eeva Kuuskoski on tämän päivän poliitikoista? Entä nuorisotakuusta? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat