Asiantuntija arvioi, miten maskisuositus muuttuu: Ensin maskit katoavat kouluista ja työpaikoilta – tehokkaammat maskit rokottamattomille

VTT:n asiantuntija kertoo, millainen uusi maskisuositus voisi olla – uskoo maskien tulleen jäädäkseen 4:34
VTT:n asiantuntija kertoo, millainen uusi maskisuositus voisi olla – uskoo maskien tulleen jäädäkseen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Ali Harlinin näkemyksen mukaan tuleva maskisuositus tulee perustumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aiemmin julkaisemaan riskipotentiaalin arviointitaulukkoon.

THL:n mukaan uusi suositus julkaistaan parin viikon sisällä.

Ali Harlinin mukaan ensimmäisenä voidaan luopua maskeista tilanteissa, jotka ovat matalanriskin listalla. Listalta löytyvät esimerkiksi kirjastot ja erikoisliikkeet. 

– Maskeista voitaisiin luopua esimerkiksi toimistoissa ja kouluissa. Uskon, että tuleva suositus pohjaa loogisesti riskiarviointiin sekä siinä huomioidaan erikseen rokottamattomat ja flunssaoireiset, sanoo Harlin.

Rokottamattomille tehokkaammat maskit

Harlin suosittaa sen sijaan rokottamattomille jatkossa itsensä suojautumista, kun muu väestö on suojautunut rokotteen avulla.

THL:n mukaan rokottamattomien joukossa ilmaantuvuus on peräti 400/100 000 ihmistä kohti,  kun väestön ilmaantuvuus on vain 100/100 000 kohti.

– Rokottamattomuus on vapaavalinta, mutta rokottamattomien olisi syytä miettiä itsensä suojaamista tilanteessa, jossa muu väestö on jo suojautunut ja riski on olemassa.

Harlinin mukaan itsensä suojaaminen vaatisi FFP2- tai FF3-tason maskien käyttämistä.

Maskit influenssakaudella käyttöön taas

Influenssakauden on arveltu olevan tänä vuonna rajumpi, kun viime vuosi jäi väliin.

– Kun koetaan vilustumisoireita, niin maskin käyttäminen olisi suotavaa jäädä yleisempäänkin käytäntöön. Sellaiset paikat, joissa tarttumisriski on korkea eli kuten THL:kin on arvioinut. Näitä tiloja ovat paikat, missä on paljon ihmisiä lähekkäin ja siellä on huono ilmanvaihto, sanoo Harlin.

Harlin on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa Citizen Shield -hankkeessa, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja suojautumiseen ja parantaa uusien keinojen hyväksyttävyyttä.

Harlinin mukaan suojavarusteiden valmistusta Suomessa tullaan rahallisesti tukemaan tulevaisuudessa.

– Meillä tulee olla varautuminen itsellämme. Jokaisella kansalaisella tulee olla oma varasto, josta suojaustuotteet voidaan ne tuotteet ottaa käyttöön ja niitä on saatavilla.  Työpaikoilla voisi olla käsivarastot suojaimia, lisää Harlin.


Lue myös:

    Uusimmat