Jos riskiryhmät rokotetaan kesään mennessä, voidaanko rajoituksista luopua? Näin THL:n Salminen vastaa MTV Uutisille

2:32
Tuleeko Suomeen uusi "lockdown" ennen kesää? Entä voiko Suomi palata kesäksi normaaliin arkeen? Näin vastaa THL:n Mika Salminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan koronarajoituksista voitaisiin ehkä luopua kesällä, mikäli riskiryhmät saadaan siihen mennessä rokotettua.

THL:n Mika Salminen laskee kriittisiksi rokotettaviksi kaikki ne, joilla on korkea riski saada vakava tauti sekä iäkkäät työntekijät.

– Sen jälkeen kun heidät on saatu rokotettua, niin sairaaloiden ylikuormitusriski poistuu. Tautitapauksia voi kuitenkin yhä olla runsaasti, Salminen kertoo MTV Uutisille.

Salmisen mukaan on mahdollista, että jos riskiryhmät saadaan rokotettua, niin kesällä voitaisiin mahdollisesti elää rajoitusvapaata elämää.

– Näin saattaa olla, kyllä.

THL:ssä odotetaan dataa niistä maista, joissa rokotukset ovat edenneet Suomea nopeammin. 

Israelissa Pfizerin ja BionTechin koronarokote on vähentänyt oireellisia koronatartuntoja rokotettujen keskuudessa 94 prosentilla, kertoo israelilaistutkimus.

"Mallinnukset ovat aina mallinnuksia"

THL on mallintanut tilanteita, joissa tiukemmat, niin sanotut "lockdown" -tyyppiset rajoitukset otettaisiin käyttöön. Yhdessä laskelmassa todella kovat rajoitustoimet tulisivat voimaan maalis-huhtikuun vaihteessa.

Salmisen mukaan mallinnusta ei tule ottaa kirjaimellisesti.

– Mallinnukset ovat aina mallinnuksia. Ne auttavat hahmottamaan tilannetta. Se, että (lockdown) osuu juuri maalis-huhtikuun vaihteeseen on tavallaan sattumaa. Sitä ei pidä ottaa ennusteena, vaan yhtenä mahdollisuutena, Salminen kertoo.

– Ei voida kuitenkaan poissulkea sitä, että joudutaan vielä tiukempiin rajoituksiin. Se riippuu ihan siitä, miten epidemia kehittyy.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja