Asetarkastajille vaaditaan lisäaikaa

Useat maat vaativat asetarkastajille lisäaikaa Irakissa. Yhdysvaltain presidentti George Bushin uskotaan pidättäytyvän toistaiseksi sodan julistamisesta Irakille.

YK:n asetarkastajille halutaan lisäaikaa Irakissa. Ainakin Saksa, Venäjä, Ranska ja Kiina ovat vaatineet asetarkastajien työn jatkamista. Asetarkastajien antama raportti on Venäjän mielestä vasta alustava, ja myös Saksa odottaa YK:n antavan tarkastajille lisäaikaa. Ranskan ulkoministerin mukaan on tärkeätä, että asetarkastajat käyttävät työhönsä tarvitsemansa ajan.

Britannian YK-suurlähettiläs Jeremy Greenstock vihjasi toimittajille, että Britannia tukisi lisäajan antamista asetarkastajille. Sopivana määräaikana hän pitäisi helmikuun puoltaväliä.

Bush ei suunnittele sodan julistusta

Yhdysvaltain presidentti George Bush pitää ensi yönä Suomen aikaa vuosittaisen, kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. Ennakkotietojen mukaan Bush ei julista sotaa, mutta pyrkii vakuuttamaan amerikkalaiset sekä muun maailman Irakin joukkotuhoaseiden vaarallisuudesta ja aseriisunnan välttämättömyydestä.

Yhdysvaltain Ulkoministeri Colin Powell on sanonut odottavansa, että YK:n turvallisuusneuvosto tekisi ratkaisuja Irakin suhteen lähipäivinä. Asetarkastajien johtaja Hans Blix kertoi eilen turvallisuusneuvostolle, että Irak on tehnyt yhteistyötä, mutta ei riittävästi.

Blix vaatii Irakilta täyttä avoimuutta

Asetarkastajat luovuttivat eilen raporttinsa tähänastisesta työstään YK:n turvallisuusneuvostolle.

Asetarkastajien johtaja Hans Blix katsoo, ettei Irak ole vieläkään aidosti hyväksynyt vaatimusta joukkotuhoaseiden riisunnasta. Irak on Blixin mukaan kuitenkin ollut laajalti yhteistyössä tarkastajien kanssa kohteisiin pääsemiseksi. Irak on avannut tarkastuskohteet tarkastajille, muttei ole antanut tietoja selonteossaan olleiden aukkojen täyttämiseksi.

Irakin joulukuussa antama selonteko ei tuo Blixin mukaan ratkaisua tärkeimpiin jäljellä oleviin kysymyksiin Irakin joukkotuhoaseista. Nyt tarvitaan Blixin mukaan todisteita ja täydellistä avoimuutta ongelman ratkaisemiseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat