Asennetutkimus: Nuoret pitävät verojen karttelua keskimääräistä hyväksyttävämpänä

Verohallinnon teettämän tuoreen asennetutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaat nuoret pitävät keskimääräistä hyväksyttävämpänä sitä, ettei työn tekemisestä tai palvelujen ostamisesta makseta veroja.

Nuoret pitivät myös muita useammin hyväksyttävänä veroja maksamisen myöhässä, jos oma taloudellinen tilanne sitä vaatii.

Tuoreen asennetutkimuksen toteutti Verohallinnon toimeksiannosta Feelback Oy. Tutkimukseen haastateltiin runsaat tuhat iältään 15–74-vuotiasta henkilöä puhelimitse syyskuussa 2021.

Tutkimusten mukaan nuoret hyväksyvät verojen välttelyn keskimääräistä useammin, mutta tiedon lisääminen muuttaa verotukseen suhtautumista myönteisemmäksi.

Verohallinto neuvoo verokorttiasioissa nyt myös sosiaalisessa mediassa. Verohallinto aloitti marraskuun lopussa viestinnän viestintäsovellus Jodelissa tavoittaakseen entistä paremmin nuoret aikuiset.

–  On tärkeää, että olemme läsnä niissä viestintäkanavissa, joiden käyttäminen on luontevaa nuorille ja nuorille aikuisille. Samalla kun autamme yksittäisiä henkilöitä omien veroasioidensa hoitamisessa, lisäämme ymmärrystä verojen ja verojärjestelmän merkityksestä, sanoo viestintäjohtaja Kati Kalliomäki tiedotteessa.

Tieto lisää nuorten haluja maksaa veroja

Toisaalta nuoret kokevat myös keskimääräistä useammin, että Verohallinto puuttuu aktiivisesti väärinkäytöksiin. Ikäluokasta löytyy myös valmiutta maksaa enemmän veroja, jos tiedettäisiin, että rahat menevät heille tärkeisiin tarkoituksiin. Tässä ikäluokassa korostuu myös toive verotuksen automaatiosta.

Keväällä toteutetusta nuorten asenteita kartoittaneesta tutkimuksesta selviää, että hyötyä ja riittävästi tietoa verorahojen käytöstä saaneet suhtautuvat verojen maksamiseen myönteisemmin.

Verohallinnon teettämän tutkimuksen mukaan 65 prosenttia nuorista kokee kielteisiä tunteita verojen maksamatta jättämistä kohtaan. Tiedot perustuvat empatia-analytiikkayhtiö NayaDayan viime keväänä toteuttamaan tutkimukseen nuorten asenteista verotukseen, palveluihin, Verohallintoon ja verojen maksamatta jättämiseen.

Urkkivatko kansalaiset tuttaviensa verotietoja? MTV Uutiset kävi kyselykierroksella:"Täytyy tunnustaa, että olen joskus käynyt" 0:59
Urkkivatko kansalaiset naapuriensa verotietoja?


Lue myös:

    Uusimmat