Asenne ratkaisee työpaikalla

Motivoitumisen työpaikalla ratkaisee merkittävästi oma asenne. Jari Hakanen työterveyslaitokselta kannustaa etsimään ensin omasta työstä mielekkyyttä ennen uran vaihtamista. Usein työpaikan vaihto kuitenkin lisää työn imua.

Omalta työpaikaltaan tulisi etsiä työn imun tunnetta ja miettiä, mihin suuntaan lähteä, jotta työ maistuisi jälleen. Joskus on kuitenkin viisasta jättää vanha taakseen ja miettiä uran vaihdosta.

– Paperityöt voi vaihtaa vanhusten parissa työskentelemiseen tai toisin päin. Jos tekee työtä, jota ei arvosta, niin siitä tuskin saa mitään irti. Työpaikan vaihtaminen lisää usein työn imun ja motivoitumisen tunnetta.

– Jos joutuu uurastamaan ja ponnistelemaan ja alkaa miettiä, mitä järkeä tässä ponnistelussa on, niin on hyvä miettiä muita vaihtoehtoja. Silloin voi vaihtaa alaa ja työpaikkaa.

Hakanen muistuttaa, ettei työpaikan vaihtaminen ole täysin vaivatonta varsinkaan vanhemmalla iällä.

– Jos on rutinoitunut omaan työhönsä ja innoton, voi koettaa suunnata intressit johonkin muuhun sen hetkisellä työpaikalla.

Kahvipöydässä jupiseminen turhaa

Hakanen peräänkuuluttaa rakentavia keskusteluja työpaikoilla. Esimiehelle tulee mennä sanomaan suoraan kasvotusten, mikä tuntuu työpaikalla uuvuttavalle, ja mitä voisi tehdä toisin.

– Kenellekään ei tule sanoa, että on huono esimies tai huono työntekijä, vaan asiaa pitäisi voida lähestyä ratkaisukeskeisesti. Yhdessä voi miettiä molempien tarpeet ja toiveet.

Esimiehen kuuluu antaa tunnustusta työntekijöille, sillä se takaa, ettei rutinoidu ja kyllästy työhönsä. Myös työntekijän täytyy uskaltaa avata suunsa.

– Kahvihuoneessa jupiseminen väärien ihmisten kanssa ei johda mihinkään, Hakanen muistuttaa.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja