Mainos

Aseistakieltäytyjäliitto näpäyttää ministeriä karkuruuskommenteista: Mielipiteenvapaus turvattu laissa

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan osoittaa huonoa makua puolustusministeriltä kutsua mielipiteenvapauden käyttämistä reservistä eroamiseen ”karkuruudeksi.”

Aseistakieltäytyjäliitto vastasi puolustusministeri Jussi Niinistölle, joka epäili maanpuolustuskurssin avaustilaisuudessa sitä, että täydennyspalvelukseen hakeutuminen liittyisi vakaumuksellisiin syihin.

Liitto muistuttaa, että reservikieltäytyminen perustuu omatunnon- ja mielipiteenvapauteen, joka on turvattu Suomen lainsäädännössä ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

– Mielipiteenvapauteen sisältyy myös mahdollisuus mielipiteen muuttumiseen, ja tämän oikeuden käyttämisen kutsuminen "karkuruudeksi" osoittaa vähintäänkin huonoa makua, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan monet reservikieltäytyjät ovat kertoneet, että heidän päätökseensä on vaikuttanut Euroopan kiristynyt poliittinen tilanne, joka on saanut heidät epäilemään aseisiin perustuvan turvallisuuden mielekkyyttä.

Myös Suomen lähentyminen sotilasliitto Naton kanssa on mainittu monesti perusteluna. Lisäksi tiedotus armeijan vaihtoehdoista on lisääntynyt.

Reserviläisten hakemukset siviilipalvelukseen ovat moninkertaistuneet. Aiemmin tässä kuussa siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen kertoi, että perinteisesti hakijoita on ollut 100–200, mutta toissa vuonna saapui lähes tuhat hakemusta ja viime vuonna yli 700.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.