Aseisiin kulutettiin viime vuonna eniten rahaa vuosikymmeneen – suurimmat kuluttajat ovat Yhdysvallat ja Kiina

Maailman puolustusmenot kasvoivat viime vuonna eniten vuosikymmeneen, kertoi perjantaina julkaistu tutkimus.

Kansainvälisen IISS-tutkimuslaitoksen mukaan menot kasvoivat neljä prosenttia. Eniten asemenojaan kasvattivat Yhdysvallat ja Kiina.

Asemenoja nostivat suurvaltojen välinen varustelukilpailu, uusien sotilasteknologioiden kehittäminen sekä Ukrainan ja Libyan konfliktit.

IISS:n mukaan Kiinan asevoimien voimakas modernisointi on herättänyt huolta Yhdysvalloissa, ja saanut amerikkalaiset lisäämään myös omia puolustusmenojaan. Raportin mukaan Yhdysvallat kasvatti sotilasmenojaan viime vuonna 53,4 miljardilla dollarilla, mikä oli lähes yhtä paljon kuin esimerkiksi koko Britannian puolustusbudjetti.

– Menot kasvoivat, koska maat ovat toipuneet talouskriisistä, mutta niitä ovat olleet omiaan kasvattamaan myös kiristyneet uhkakuvat, perusteli IISS:n johtaja John Chipman.

Eurooppa kiri lamaa edeltävälle tasolle

Euroopan maiden puolustusmenot kasvoivat 4,2 prosenttia, mutta tämä nosti maanosan puolustusmenot vasta sille tasolle, jolla ne olivat vuonna 2008 ennen kansainvälistä talouskriisiä.

Sotilasliitto Naton jäsenmaat ovat pyrkineet kasvattamaan puolustusmenojaan sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haukkui niitä sotilasliiton vapaamatkustajiksi. Trumpin mukaan liittolaismaiden, ja varsinkin Saksan, pitäisi nostaa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kuten vuonna 2014 sovittiin.

Raportti julkistettiin Münchenin turvallisuuskokouksessa perjantaina. Kokouksen avauspuheen pitänyt Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier varoitti, että Trumpin Amerikka ensin -politiikka luo maailmaan koko ajan lisää epävakautta.

– Joka vuosi ajaudumme kauemmas ja kauemmas tavoitteestamme, joka on rauhanomaisemman maailman luominen kansainvälisen yhteistyön avulla, Steinmeier sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat