Åsa sai tietää kärsivänsä vaihdevuosista 29-vuotiaana – nuori pariskunta ei ollut uskoa uutista todeksi

8:25
Huomenta Suomessa keskusteltiin lapsettomuudesta

Åsa Engström, 29, ja hänen poikaystävänsä Johannes  Ljung, 31, saivat alkuvuodesta kuulla, että Åsa kärsii ennenaikaisista vaihdevuosista. Tieto oli musertava molemmille. 

Pari sai tiedon tämän vuoden helmikuussa. 

– Minä aloin itkeä, kertoo Åsa. 

– Minä aloin myös itkeä. En voinut uskoa, että sellainen on mahdollista näin nuorella iällä, Johannes sanoo. 

Aiheesta kirjoittaa Aftonbladet

Åsa kertoo, että kaksikymppisenä hänen kuukautiskierrostaan tuli yhtäkkiä epäsäännöllinen. Viime vuonna Åsan kuukautiset tulivat vielä harvemmin kuin tavallisesti ja Åsa hakeutui hoitoon.

Hän sai tabletteja, jotka aktivoivat ovulaatiota, mutta niillä ei ollut toivottua vaikutusta. 

Taustalla X-kromosomin mutaatio 

Åsa sai tietää kärsivänsä vaihdevuosista 29-vuotiaana. Selvisi, että hän on terve fragiili-X-oireyhtymän kantaja. Fragiili-X-oireyhtymässä on tavallista munasarjojen vajaatoiminta, ja oireyhtymä johtuu X-kromosomin mutaatiosta. 

Oireyhtymä aiheuttaa kehitysvammaa tai oppimisvaikeuksia, mutta monet aikuiset ovat oireyhtymän oireettomia kantajia, kerrotaan kehitysvammoista kertovan Harvinaisuuskeskus Norion sivuilla.

Henkisesti rankka uutinen, mutta pari ei luovu toivosta  

Åsa otti uutisen raskaasti. Hän pohti, mitä he tekisivät Johanneksen kanssa. 

Pari alkoi pohtia vaihtoehtoja. He päättivät, että sitten kun Åsan munasarjojen toiminta on kokonaan loppunut, he hakeutuvat munasolujen luovutusjonoon. 

– Luimme, että jono luovutettuihin munasoluihin voi olla Ruotsissa jopa kaksi vuotta pitkä. Koska olemme pian kolmekymppisiä, meidän pitää puhua asiasta nyt, Åsa kuvaa. 

Johannes on Åsan tukena ja muistuttaa, ettei Åsa ole yksin. 

– Kun kuulimme uutisen, ajattelin heti, että tästä tulee rankkaa ja lasten saaminen on vaikeaa. Toisaalta tunnistin sen, miten rankkaa tämä on Åsalle. Olin pahoillani meidän molempien puolesta. Vaikka Åsan keho on Åsan, olemme tilanteessa yhdessä, Johannes summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja