Mainos

"Arvoisa tasavallan presidentti, jätän eronpyyntöni" – Historiallinen päivä: Minuutin video kertoo, miten Sipilän hallitus kaatui

1:34
Näin historiallisen päivän tapahtumat etenivät.

Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kariutui perjantaina, ja samalla kaatui myös Sipilän hallitus.

Tapahtumat etenivät perjantaiaamupäivänä vauhdilla. MTV Uutiset kokosi yhteen historiallisen päivän huippukohdat.

Kello 8.15: Sote-valiokunta kokoontuu

Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa kokouksensa suunnitelmien mukaisesti eduskunnassa. Tarkoitus on käsitellä sotea. Aika alkaa käydä vähiin, jos uudistus halutaan saada tällä hallituskaudella maaliin. Tästä viikosta on povattu soten kohtalon viikkoa – kuten se lopulta olikin.

– Hallituksen esitystä käydään niin kauan läpi, kunnes hallitus vetää esityksen eduskunnasta pois tai eduskuntatalossa tullaan siihen johtopäätökseen, että tämä oli tässä, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoo toimittajille ennen kokouksen alkua.

Kello 8.30: Soten kaatumisesta aletaan huhuta

Ensimmäiset merkit soten kaatumisesta tulevat julkisuuteen. Yle kertoo, että sen lähteiden mukaan perustuslakivaliokunta on lopettanut maakuntalakien valmistelun.

Valiokunnan oli tarkoitus kokoontua perjantaiaamuna, mutta kokous oli STT:n mukaan peruttu jo torstai-iltana.

Jos maakuntalakeja ei saataisi valmiiksi, ei myöskään sote toteutuisi.

Yle kertoo myös, että eduskunnan puhemiesneuvosto kokoontuu kymmeneltä päättämään soten valmistelun lopettamisesta.

Kello 9.38: Hallitus kaatuu

Valtioneuvosto kertoo Twitterissä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jättää tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön kello 10.

Kello 10: Sipilä jättää eronpyynnön presidetille

Sipilä tapaa Niinistön presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Lyhyessä tilaisuudessa Niinistö myöntää hallitukselle eron.

– Hyväksyn eronpyyntönne ja samalla pyydän, että hallitus jatkaisi toimitusministeristönä, kunnes uusi valtioneuvosto on nimitetty, Niinistö toteaa kameroiden edessä.

Hallitus on kaatunut.

Kello 10.45: Sipilä perustelee päätöstään medialle

Vain vähän eronpyynnön jättämisen jälkeen Sipilä puhuu medialle pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

– Eduskunnasta viime päivinä saamani tilannekuva velvoittaa minut tekemään johtopäätökset siitä, onko hallituksen merkittävimmällä uudistuksella edellytyksiä edetä vielä tämän hallituskauden aikana. Edellytyksiä ei ole. Se on minulle valtava pettymys, Sipilä sanoo tiedotustilaisuudessa.

Kello 11.30: Soten kaatuminen vahvistuu

Puhemiesneuvosto kokoontuu ja ilmoittaa, että hallituksen eronpyynnön takia eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä sote- ja maakuntauudistusta.

Eduskunnan istuntokausi päättyy suunnitelmien mukaan 19. maaliskuuta.

Kello 13: Eduskunta saa virallisen tiedon hallituksen erosta

Eduskunnan täysistunnossa hallituksen eronpyynnöstä annetaan ilmoitus eduskunnalle.

Niin hallituksen kuin opposition poliitikot kommentoivat soten kariutumista ja hallituksen eroa. Eropäätöksen kerrotaan olleen yksin Sipilän. 

Illalla Sipilä lähtee vaalikentälle

Vaiherikkaan päivän jälkeen Sipilä lähtee vielä kampanjoimaan keskustan puheenjohtajana Hämeeseen. Hämeenlinnassa Sipilällä riittää intoa nostattaa vaalitunnelmaa.

– Tässä on aikamoinen päivä takana, mutta tosi mielelläni lähdin tänne maakuntaan kiertämään, Sipilä sanoi ja sai noin 50-päiseltä joukolta aplodit STT:n mukaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja