MTV Uutiset seurasi jännittävän politiikkapäivän tapahtumia: Sanna Marin on uusi pääministeri! Presidentti Niinistö nimitti uuden hallituksen, Rinne astui syrjään

3:19
Sanna Marin on uusi pääministeri.

Suomi on saanut uuden hallituksen eronneen pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen tilalle. Pääministeriksi valittiin SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Eduskunta valitsi presidentti Sauli Niinistön kirjelmässään ehdottaman pääministerin täysistunnossa kello 14.15.

Presidentin esittelyssä kolmen aikaan iltapäivällä presidentti myönsi eron Antti Rinteen hallitukselle ja nimitti uuden pääministerin Sanna Marinin hallituksen.


Päivän kolmas ja viimeinen täysistunto alkaa ennen iltapäiväneljää. Sen aikana on tarkoitus merkitä tiedoksi presidentin avoin kirje hallituksen nimittämisestä.

Iltapäiväneljän jälkeen ovat vuorossa vanhan hallituksen jäähyväiskäynti sekä uuden hallituksen tervehdyskäynti Niinistön luona Presidentinlinnassa. Tämän jälkeen uusi hallitus pitää vielä tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa.

Ensi viikon alkupuolella on määrä päättää hallitusohjelmasta.

MTV Uutiset seurasi jännittävän politiikkapäivän käänteitä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

17.31: Uusi hallitus piti tiedotustilaisuuden. Laajan kansainvälisen mediahuomion saattelema Sanna Marin piti myös puheen englanniksi.

16.28: Vanha hallitus poistui paikalta.

16.26: – Hyvän eronneen hallituksen ministerit, tulette jatkamaan työtä valtioneuvostossa maamme eteen edellisen hallituksen ohjelman pohjalta ja sen toimeenpanoa jatkaen. Omalta osaltani olen valmis jatkamaan hyvää yhteistyötämme, Niinistö totesi.

16.24: – Hallitusvastuuta kantaessanne ajauduitte tilanteeseen, jossa teidän oli pyydettävä hallituksenne eroa. Päätös oli varmasti teille raskas, myös henkilökohtaisesti. Tapahtumat olivat poikkeuksellisia, mutta eivät ainutlaatuisia. Tällainenkin kuuluu demokratiaan ja osoittaa järjestelmän toimivuutta, Niinistö totesi puheessaan.

16.22: Presidentti Niinistö kiitti kansanedustaja Antti Rinnettä ja tämän hallitusta hyvästä, joskin lyhyeksi jääneestä yhteistyöstä.

Rinne: "On tärkeää joka hetki muistaa toinen ihminen"

16.20: Rinne kiitti hallituksensa ministereitä sekä virkakuntaa.

– Lopuksi haluan sanoa yhden pienen asian. Muutos lähtee meistä itsestämme, mutta muistutan, että muutos tehdään ihmisten vuoksi. Siksi toivon, että politiikassa muistetaan, kuinka tärkeää on muistaa joka hetki toinen ihminen. Olkaamme siis ihmisiksi, Rinne totesi kryptisesti.

– Toivotan uudelle hallitukselle onnea ja menestystä. Ohjelma on erinomainen ja niin ovat tekijätkin.

Rinne kiitti myös presidenttiä hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

16.17: Antti Rinne pitää puheen.

– Uskallan sanoa, että EU:n jäsenmaat ovat olleet tyytyväisiä, että aikana, jolloin Euroopassa tarvitaan vakautta ja pragmaattisuutta, EU:n puheenjohtajamaana on ollut juuri Suomi. Olemme hoitaneet tonttiamme hyvin, ja olen täysin vakuuttunut siitä, että uusi hallitus jatkaa samalla linjalla, Rinne sanoo.

16.14: Vanha hallitus jättää jäähyväiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona Presidentinlinnassa.

15.21: Uusi hallitus on asettunut yhteiskuvaan. Hymy on herkässä.

15.10: Uuden hallituksen järjestäytymisistunto on parhaillaan käynnissä.

15.05: Presidentin esittelyssä Niinistön on tarkoitus myöntää ero Rinteen hallitukselle ja nimittää uusi, Marinin johtama hallitus.

15.04: Sauli Niinistö kättelee hallituksen jäsenet ja he siirtyvät Niinistön johdolla suljettujen ovien taakse.​​​​​​​

Näin Marin kommentoi kansainvälisen median kiinnostusta

14.30: Sanna Marin astuu median eteen ja kiittää eduskuntaa luottamuksesta vastuullisen tehtävän hoitamiseen.

Marinilta kysytään, miten hän aikoo palauttaa luottamuksen hallituspuolueiden välillä. Hänen mukaan luottamuksen palauttaminen hallituspuolueiden välille vaatii suoraa keskustelua hallituspuolueiden kesken. Hänen mukaansa yhteisestä hallitusohjelmasta on hyvä jatkaa, sillä siihen kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet.

Marinilta kysytään valtavasta kansainvälisestä mediahuomiosta. Marin kertoo, ettei hän ole seurannut aktiivisesti niin kotimaisten kuin ulkomaisten tiedotusvälineiden kirjoittelua aiheesta, mutta on tästä tietoinen. Marin on maailman nuorin pääministeri.

– Omat ajatukseni ovat olleet käytännön asioista ja tässä viikossa, Marin kertoo.

Marin sanoi myös uskovansa, että ihmiset katsovat hallituksen tekoja, kun häneltä kysyttiin, miten kansan luottamus politiikkaan voidaan palauttaa.

Sanna Marin on uusi pääministeri

14.27: Sanna Marinille satelee onnitteluja valinnan jälkeen.

 

14.19: Marin sai 99 ääntä valinnan puolesta. 70 kansanedustajaa vastusti valintaa. 30 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä.

14.18: Eduskunta on suorittanut äänestyksen. Sanna Marin on Suomen uusi pääministeri. 

14.15: Eduskunnan täysistunto alkaa Arkadianmäellä. Eduskunnan tarkoituksena on suorittaa pääministerin valinta. Pääministeriehdokkaana on SDP:n Sanna Marin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja