MTV seurasi hallitusviisikon sopua: "Kansalaisten silmiin tämä näytti oudolta" – jopa presidentti puuttui uhkaavaan umpisolmuun

2:34
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki hallitusviisikon sovusta: "Kansalaisten silmiin tämä näytti oudolta"

Hallituksen odotetaan tänään kertovan, millä tavalla jo viikon kestäneissä kehysneuvotteluissa nyt edetään. MTV Uutiset seurasi kehysriihen kahdeksatta päivää. Yhdeksäntenä päivänä, eli torstaina, on tarkoitus saada riihi tuloksineen päätökseen.

19.10: MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki summasi päivän käänteet Seitsemän uutisissa.

– Kansalaisten silmiin tämä näytti oudolta. Eilen lusikat olivat menossa jakoon, tänään puolueiden puheenjohtajat olivat lähes kaulakkain.

Pattitilanne lähti aukeamaan, kun SDP ja keskusta pääsivät sopuun isoissa taloudellisissa linjoissa. Lisäksi hallituksen kaatuminen olisi ollut liian kipeä paikka niin koronakriisin selvittämisen kuin taustalla valmistuvan soteuudistuksen takia, Lehtimäki tiivisti.

Lehtimäen mukaan ensi syksynä budjettiriihessä voi olla yhtä kova vääntö edessä.

Katso koko keskustelu tästä ja jutun kuvasta

2:34

18.48: Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa STT:lle tuoneensa esiin huolensa mahdollisesta ajautumisesta parlamentaariseen umpisolmuun, kun hallituksen kehysneuvottelut joutuivat vaikeuksiin.

STT sai pyynnöstä Niinistöltä lausunnon, jossa hän kertoo tuoneensa huolensa asianmukaisesti esiin.

Niinistön yhteydenpidosta kertoivat ensin Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Niinistö oli lehtien mukaan yhteydessä sekä SDP:n että keskustan puheenjohtajiin, Sanna Mariniin ja Annika Saarikkoon.

17.00: Hallituksen johtoviisikko on saavuttanut sovun keskeisistä kysymyksistä puoliväliriihessä, valtioneuvoston viestinnästä vahvistetaan. Yksityiskohtia valmistellaan yhä Säätytalossa, ja tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen huomenna.

Hallituksen johtoviisikolla ei ole kokouksia tänään Säätytalossa.

15.10: STT:n tietojen mukaan hallituspuolueet ovat sopineet, että ensi vuonna menokehys ylittyy 900 miljoonalla eurolla. Vuonna 2023 ylitys olisi 500 miljoonaa.

Lisäksi hallitus tavoittelee STT:n tietojen mukaan 75 prosentin työllisyysastetta ja velkasuhteen taittumista vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Aiemmin tavoite velkasuhteen taittumisesta on ollut vuosikymmenen loppu.

13.38: MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on sopinut turpeen verotuesta, jotta turpeen käyttö vähenisi nyt arvioitua hallitummin.

Puoliväliriihessä erityisesti keskusta vaati turpeen tukemista, kun vihreät taas vastusti sitä.

12.43: Annika Saarikko sanoo, että tulos osoittaa, että hallitus pystyy tekemään ratkaisuja.

– Sopu ei ole täydellinen, mutta harvoin elämä on. On tärkeä, että hallitus pystyy lähettämään viestin, että me kykenemme tekemään päätöksiä.

1:11
Kuuntele, miten Marin luonnehtii puolueiden sopua.

12.42: Sanna Marin: Keskeisistä isoista kysymyksistä sopu saatu. Ratkaisu ollaan saavuttamassa. Tavoite saada neuvottelut päätökseen huomenna.

12.40: MTV Uutiset Live on paikalla paikalla Kesärannassa, jossa viisikko saapuu pian toimittajien eteen.

12.24: MTV Uutisten tietojen mukaan viime yönä ja tänä aamuna Sanna Marin ja Annika Saarikko saavuttivat tietynlaisen poliittisen sovun näistä suurimmista kiistakysymyksistä.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo, että MTV Uutisten tietojen mukaan ministereille on löytynyt yhteinen polku muun muasta talouden raameista.

Saavutettu alustava sopu koskisi kehyksen suuruutta 2023 saakka, hallituksen toimintatapoja ja rakennetta, jolla kehysriihtä lähdetään viemään eteenpäin. Mitään varmaa ei kuitenkaan vielä ole käsillä.

– Tavallaan hallituksen punamultajohtokaksikko on jollain lailla poliittisesti löytänyt toisensa, Lehtimäki arvioi. 

11.37: Viisikko kokoontuukin Säätytalon sijasta pääministeri virka-asunnolla Kesärannassa. Median on määrä tavata hallituksen johtoviisikkoa noin kello 12.30.

10.55: Saarikon mukaan neuvottelut kehysriihestä jatkuvat Säätytalolla. MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelut jatkuvat tänään kello 12.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen arvion mukaan luvassa on tänäänkin pitkä istunto.

10.50: Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo, että keskustan eduskuntaryhmälle on erittäin tärkeää, että taloutta johdetaan vastuullisesti.

– Suomen pitää jatkossakin olla maa, joka tunnetaan maailmalla maana, joka hoitaa velkansa ja maksaa velkansa. Siitä emme tingi, Kurvinen totesi.

Lisäksi hänen puheenvuorossaan korostui yrittäjien asema ja suomalaisen ilmastopolitiikan vaikutukset yrittäjiin. Hän korostaa, että korona hoidetaan maaliin asti.

3:57
Näin ministeri Saarikko kommentoi neuvottelutilannetta sanasta sanaan.

10.46: Saarikko kertoo, että hän siirtyy jatkamaan keskusteluja hallituksen kanssa. Hän korosti puheenvuorossaan taloudenpidon merkitystä ja kertoi neuvottelujen olevan yhä kesken.

– Ymmärrykseni mukaan palaset alkavat loksahdella kohdalleen. Siirryn tässsä nyt hallituksen johdon keskusteluun ja siinä yhteydessä arvioidaan tilannetta, Saarikko totesi.

– Olemme käyneet tilannearvion läpi siitä, mikä on suhde siitä, että ei halua antaa periksi, mutta pitää osata myös sopia. Siinä rajamaastossa olemme liikkuneet nyt aika monta päivää, hän sanoo.

10.29: MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus ei tule kaatumaan, vaan kehysriihikeskusteluja jatketaan. Keskusta tulee tällä tietoa kertomaan päätöksestään aivan pian. MTV Uutiset sai tiedon keskustan ilmoitus tulee olemaan se, että keskusta haluaa jatkaa neuvotteluja. Se tarkoittaisi sitä, että ainakaan vielä hallitus ei näihin kehysriihikeskusteluihin nyt kaadu.

10.18: Keskustan eduskuntaryhmän kokous päättyy aivan tuotapikaa, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Lehtimäki tietää kertoa.

10.03: Keskustan kokous alkaa olla aika loppusuoralla. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki tietää, että kokoukessa käyty "aika rapsakkaakin" keskustelua, sillä verrattain iso joukko keskustalaisia oli sitä mieltä, että olisi syytä lähteä hallituksesta.

Lehtimäen viimeisimmät tiedot ovat, että Annika Saarikon keskustelut Sanna Marinin kanssa liikuttivat tilannetta hieman eteenpäin. Hänen nykyiseen tietoon perustavan arvionsa mukaan tilanne on tällä hetkellä se, että ei hallitus nyt kaadu.

- Oma arvioni, jossa on jo vähän tietoa sisällä on se, ettei hallitus nyt, ainakaan tänä aamuna, kaadu. Veikkaisin, että keskustan kanta tulee olemaan nyt se, että keskusta haluaa jatkaa noita jumiutuneita, nyt kriisiytyneitä keskusteluja. 

9.16: MTV Uutisten tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmän kokouksen arvioidaan kestävän noin tunnin.

9.14: Valtiovarainministeri Matti Vanhanentotesi, että kehysriihen loppuun saamiseksi ei ole suoranainen kiire.

– Täällä saadaan tilannekatsaus eilisen päivän neuvotteluista, Vanhanen kuvaili kokouksen tarkoitusta.

Hänen mukaansa kehysriihi on tärkeä neuvottelutilanne, koska sen jälkeen sopimatta jääneitä asioita on vaikea saada enää hallituksen työlistalle.

– Ehkä ulkopuolelta on vaikea ymmärtää miksi tämä puoliväliriihi on niin tärkeä, mutta se mikä täällä linjataan, se voidaan vielä kahden vuoden aikana toteuttaa.

Hän ei ennusta, milloin riihi saadaan päätökseen, mutta toteaa, että päätös olisi hyvä jo saada.

1:35
Näin Matti Vanhanen kommentoi kehysriihikeskusteluja.

9.10: Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi, että kyseessä on hän on käynyt Säätytalolta poistumisen jälkeen keskusteluja pääministerin kanssa.  

– Yön aikana keskustelussa on edetty, kerron niistä eduskuntaryhmälle ja tehdään sitten arvio, hän kertoi ryhmäkokoukseen mennessään.

– Politiikka on sellaista, että joskus se ottaa vähän enemmän, ja joskus se ottaa vähän enemmän aikaa. Arvoja ja periaatteita, tavoitteita. Sen verran tehdään töitä, että voi olla tyytyväinen, Saarikko kommentoi keskusteluja.

Haastatellut keskustakansanedustajat eivät kommentoineet ryhmäkokousta tarkemmin.

0:45
Kuuntele Saarikon kommentit sanasta sanaan videolta.

8.41: Keskustan eduskuntaryhmä on koolla heti aamusta kello yhdeksältä käsittelemässä kehysriiden tilannetta, ja myös muissa ryhmissä on varauduttu kokoontumisiin. MTV Uutiset on paikalla Eduskuntatalolla valmiina kuulemaan eduskuntaryhmän päätöksistä.

8.40: Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti myöhään eilisiltana neuvottelujen päättymisestä, mutta ei valottanut niiden jatkoa. Neuvottelut ovat tähän asti edenneet erittäin vaikeasti, ja alun perin kaksipäiväiseksi tarkoitettu riihi jatkuu nyt kahdeksatta päivää.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi alkuyöstä Säätytalosta poistuessaan, että neuvottelut ovat olleet vaikeat, raskaat ja kuluttavat.

– Aamulla eduskuntaryhmälle kerron tilanteesta. Totta kai suomalaiset oikeutetusti pohtivat, miten tässä käy, ja siitä en valitettavasti vielä osaa sanoa, Saarikko sanoi.

Riihen vaikeimpia kysymyksiä ovat olleet isot linjat koskien lähivuosien taloudenpitoa ja työllisyyden nostamisen keinoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja