Arvio: Aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lopettaminen vaikuttaa etenkin naisiin

Neuvottelukunta on huolissaan hallituksen esityksen mahdollisista vaikutuksista naisten työuriin ja tasa-arvoon.

Hallituksen suunnittelema aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lopettaminen vaikuttaa etenkin työikäisiin naisiin, arvioi tasa-arvoasiain neuvottelukunta. 

Se huomauttaa, että muutoksilla on merkittäviä vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon.

Neuvottelukunta on huolissaan hallituksen esityksen mahdollisista vaikutuksista naisten työuriin ja tasa-arvon kehitykseen työelämässä. 

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaajärjestelmän – esitys on jo eduskunnan käsittelyssä 2:09
Katso: Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaajärjestelmän – esitys on jo eduskunnan käsittelyssä.

Naiset käyttävät miehiä selvästi enemmän lakkautusuhan alla olevia tukia. Naiset jäävät miehiä useammin myös vuorotteluvapaalle.

– Aikuiskoulutustuki on mahdollistanut työelämässä jatkuvan kouluttautumisen ja ammatillisen osaamisen ja pätevyyden kasvattamisen erityisesti naisenemmistöisillä sosiaali- ja terveysaloilla. Näillä aloilla on jo valmiiksi mittava osaajapula, ja se uhkaa kasvaa aikuiskoulutustuen lakkaamisen myötä, sanoo neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Pia Sundell tiedotteessa.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta pitää ongelmallisena, että muutokset aiotaan tehdä ennen kuin on kehitetty uudet tavat varmistaa näiden tukien ja vuorotteluvapaan tavoitteiden toteutuminen. Hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut edistämään työelämän tasa-arvoa.

Lue myös:

    Uusimmat