Aikuiskoulutustuki lakkautetaan: Työministeri avasi MTV:lle, mitä on valmisteltavana sen tilalle – palkkaa opiskeluajalta

Aikuiskoulutustuen lakkauttamiselle kritiikkiä 2:59
Video: Aikuiskoulutustuen lakkauttamiselle kritiikkiä

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoo, että lakkautettavan aikuiskoulutustuen tilalle tulevia malleja valmistellaan työryhmässä kevään kehysriiheen mennessä. Esillä on ollut esimerkiksi opintotukeen tai -lainaan pohjautuvia malleja.

Satonen sanoo MTV Uutisille ajatuksen olevan se, että hyödyllinen osa aikuiskoulutusta mahdollistetaan jatkossakin. Satosen mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi opettajasta erityisopettajaksi tai lähihoitajasta sairaanhoitajaksi opiskelua.

Satosen mukaan työnantaja voisi järjestää työt niin, että opiskelu on mahdollista tai maksaa jonkinlaista palkkaa opiskeluajalta.

– Jos erityisopettajista on kova pula, niin pidän luonnollisena, että myös koulutuksen aikana voi saada palkkaa, silloin kun se edellyttää kokoaikaista poissaoloa työtehtävistä, sanoo Satonen MTV Uutisille.

Satosen mukaan tällainen malli on jo käytössä Vantaalla erityisopettajien koulutuksessa.

Jos taas tarkoituksena on kokoaikatöissä käyvän työntekijän alan vaihtaminen, niin Satonen pitää luonnollisena, että ihmisen itse maksettavaksi tulisi nykyistä isompi osa toimeentuloa. Malli voisi olla esimerkiksi lainapainotteinen.

Orpon hallitus päätti hallitusneuvotteluissa, että aikuiskoulutustuki lakkautetaan tämän vuoden elokuussa. Siirtymäaika kestäisi vuoden 2025 loppuun. Hallituksen esitys on lausuntokierroksella, joka päättyy huomenna. 

Työntekijäjärjestöt sekä kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajajärjestö KT ovat arvostelleet aikuiskoulutustuen lakkauttamissuunnitelmia esimerkiksi työvoimapulan pahentamisesta sote-, kasvatus- ja opetusaloilla.

Työministeri Satonen ei usko työvoimapulan pahenevan siksi, että suunnilleen sama määrä ihmisiä on opiskellut sote-alalta ulos kuin sote-alalle sisään. 

Hän katsoo, että myös työnantajien on oltava mukana työvoimapulan ratkaisemisessa.

 

Hoitajamitoitus siirtyy - hoitoala pelkää työntekijäkatoa 10:09
Katso myös: Hoitajamitoitus siirtyy – hoitoala pelkää työntekijäkatoa (Huomenta Suomi 28.8.)

 

Lue myös:

    Uusimmat